Luc Dingemans  en Bu-nga Saensunon in de keuken.
Laenen Luc Dingemans en Bu-nga Saensunon in de keuken.

Turo-Turo viert eerste verjaardag: “Ik droomde al 20 jaar van eigen restaurant. Volhouden is de boodschap.”

Luc Dingemans en zijn echtgenote Bu-nga Saensunon vieren het eenjarig bestaan van hun kleine maar gezellige Thaise restaurantje Turo-Turo in de Heidestatiestraat. Een verhaal dat symbool staat om nooit op te geven en door te zetten hoewel verschillende banken geen lening wilden toestaan. “We willen iedereen aansporen om dromen te laten uitkomen. Volhouden is de boodschap.”

Luc Dingemans is al twintig jaar gepassioneerd door alles wat met Oosterse keuken te maken heeft. Hij kreeg de smaak echt te pakken in zijn eerste huwelijk met een Filipijnse vrouw. “Ik droomde toen al van een eigen restaurantje, maar het kwam er niet van”, vertelt Luc. “Mijn eerste huwelijk is fout afgelopen, maar ik bleef wel geïnteresseerd in de Oosterse keuken en volgde allerlei cursussen gericht op de Aziatische, Indonesische en later ook de Thaise keuken. Waarom? Het is gewoon lekker eten. Later heb ik dan Bu-nga leren kennen en begon de droom toch weer wat meer te leven. Het grappige is wel dat ze helemaal niet kon koken, maar dat heeft ze allemaal ingehaald (lacht). Nu kookt ze echt als de beste. Ze heeft de knepen van het vak geleerd in een restaurant in Antwerpen. Nu kookt zij vooral hier en spring ik bij in de uren na mijn vaste job.”

Lening

De start was niet gemakkelijk. “Ik had een goed businessplan opgesteld, maar bij drie verschillende bankinstellingen hebben we bot gevangen”, vertelt Luc. “Geen enkele wilde geld steken in een horecazaak. Dan zakt de moed je even in de schoenen. Daar mag je zeker van zijn. Maar ik wilde het niet zomaar laten. We zijn dan bij familie en vrienden gaan aankloppen en van achttien mensen hebben we 1.000 euro kunnen lenen onder een speciale lening van de Vlaamse overheid. We hebben dan ook een dossier ingediend bij het participatiefonds en ook daar werd ons dossier op enkele weken tijd goedgekeurd en kregen we een budget van 58.000 euro. Voor ons was dat voldoende om onze droom eindelijk te realiseren.”

Risico

Toch namen Luc en zijn echtgenote een risico, want nog voor ze een definitieve goedkeuring hadden moesten ze de handtekening zetten onder het huurcontract voor het pand in de Heidestatiestraat want anders zouden ze het mogelijk mislopen. “Maar we zijn blij dat we het gedaan hebben. En het gaat goed. We komen het eerste jaar al uit onze kosten en dat is het belangrijkste. De naam Turo Turo komt uit het Tagalog (Filipijnse taal) en wil zeggen wijzen. Dit is een algemene Filipijnse benaming voor zaken waar het eten reeds is voorbereid en je wijst naar wat je wenst te eten. Die naam had ik twintig jaar geleden al gekozen. Onze producten halen we bijna allemaal bij een supermarkt in Antwerpen gespecialiseerd in de Oosterse keuken.”

Turo-Turo was ook een van de handelszaken die beroep deed op de nieuwe premies die de gemeente Kalmthout in het leven riep.  Zij kregen een starterspremie van 1.500 euro en een vestigingspremie van 2.000 euro.

Info: www.turo-turo.be.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer