De productie bij Eternit lag ook vrijdag volledig stil.
Lukas De productie bij Eternit lag ook vrijdag volledig stil.

Asbest bij Eternit: Arbeiders twijfelen om maandag weer aan de slag te gaan, ondanks positief advies directie. “Risico’s voor onze gezondheid zijn niet duidelijk”

Vakbond geeft negatief advies

Gaan de 500 arbeiders van Eternit maandag weer aan de slag of niet? Donderdag werd er asbest gevonden in de fabriek in Kapelle-op-den-Bos. Volgens de directie is het volkomen veilig om het werk te hervatten, maar de vakbonden geven een negatief advies. 

Bij controles in de productieloodsen van de fabriek van Eternit in de Kuiermansstraat in Kapelle-op-den-Bos zijn donderdagmiddag asbestvezels aangetroffen. De deeltjes werden gevonden op kleeftesten, terwijl de luchtmetingen wel negatief waren. Dat was volgens de directie hét bewijs dat er geen gezondheidsrisico’s voor de zowat 500 arbeiders zijn. Omdat er toch heel wat ongerustheid was bij het personeel, vroegen de vakbonden de directie om hen de toestemming te geven naar huis te gaan. De directie zette het licht op groen, waardoor ook vrijdag 500 arbeiders thuis bleven en de productie volledig stil lag.

De directie en de vakbonden zaten vrijdag urenlang samen om de situatie uit te klaren, maar om 18 uur gingen ze zonder akkoord uit elkaar. “De veiligheidschef en de arbeidsgeneesheer gaven een positief advies, waarop de directie het licht op groen zet om het werk maandag te hervatten”, liet ABVV-secretaris Freddy De Ruysscher na afloop weten. “Wij hebben echter een negatief advies gegeven, omdat de gezondheidsrisico’s volgens ons niet voldoende gekend zijn. Maandag zal dan ook duidelijk worden hoeveel werknemers in de fabriek zullen opdagen. Dit weekend blijft de productie in elk geval stil liggen.”

Belogen

Een arbeider, die anoniem wil getuigen, is niet verrast van de vondst van asbest in de productieloodsen. “Zeker niet gezien de problemen van het verleden (Eternit verwerkte tot 1997 de kankerverwekkende stof asbest, red.)”, luidt het. “We voelen ons belogen nu blijkt dat er toch asbest in de loodsen ligt. We hopen dat de gebouwen waar de vezels aangetroffen werden nu grondig gereinigd worden.”

We voelen ons belogen nu blijkt dat er toch asbest in de loodsen ligt.

Arbeider Eternit

Volgens Freddy De Ruysscher heeft de directie beloofd om een gespecialiseerde firma op te trommelen voor de schoonmaak. “Maar dat kan maanden in beslag nemen. Uit voorzorg zal de directie extra veiligheidsmaatregelen treffen. Zo zullen er onder meer maskers verdeeld worden onder de arbeiders die het werk maandag toch hervatten.”

Dakwerken

Hoe het kan dat er – ruim twintig jaar nadat Eternit stopte met de verwerking van asbest – toch nog vezels gevonden werden, is niet duidelijk. De daken van de loodsen werden enkele jaren geleden wel volledig vernieuwd. Mogelijk kwamen bij die werken asbestvezels vrij. De gebouwen werden nadien wel gereinigd, maar mogelijk gebeurde dat niet grondig genoeg.

Bij Eternit was gisteravond na het overleg niemand bereikbaar voor commentaar.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer