De man moest zich verantwoorden voor een ellenlange achtervolging van Dendermonde tot Kapelle-Op-Den-Bos.
Geert De Rycke De man moest zich verantwoorden voor een ellenlange achtervolging van Dendermonde tot Kapelle-Op-Den-Bos.

Motard (69) ontkent achtervolging van Dendermonde tot Kapelle-op-den-Bos: “Ik kan het niet geweest zijn, ik zat in Rotterdam”

Ronald D.M. moest zich dinsdag verantwoorden voor de politierechtbank in Dendermonde voor een achtervolging van meer dan 23 kilometer lang. De feiten speelden zich af in juni 2017, toen D.M. een politiecontrole passeerde met zijn Kawasaki-motor, waarvan de nummerplaten afgedekt waren met een plastieken zak. Enkele weken daarvoor werd hij ook al geflitst met hoge snelheid, maar kon hij niet geïdentificeerd worden, omdat zijn nummerplaten waren afgeplakt. “Ik was in Rotterdam op het moment van de feiten", aldus de beklaagde. 

De feiten dateren intussen al bijna van twee jaar geleden, een agent van de politiezone van Dendermonde kwam in de rechtbank getuigen over de feiten die hij heeft gezien. Bij een statische controle op het Hoogveld reed de motard zonder stoppen verder en merkten ze op dat zijn nummerplaat was afgedekt. “Ik herkende zijn kledij en de afgedekte nummerplaat en motor van op de foto toen hij geflitst was", aldus de agent. “Onmiddellijk zette ik de achtervolging in met de motor samen met een andere agent om de man staande te houden, maar hij ging hier niet op in. Mijn blauwe lichten waren aan en er was al oogcontact geweest, maar toch reed de beklaagde gewoon verder", klinkt het. 

Overtredingen

De achtervolging duurde een hele tijd, hierbij pleegde D.M. tal van overtredingen, hij negeerde een rood licht, reed met een hoge snelheid en stopte niet voor de politieagenten die hem achterna reden. In Londerzeel reed de verdachte een weg in en verstopte hij zich in de bossen. Toen de agenten daar aankwamen, reed hij opnieuw weg met zijn Kawasaki. “De achtervolging ging dan nog verder tot in Kapelle-op-den-Bos, maar daar geraakten we de persoon in kwestie kwijt", verklaarde de agent in de rechtbank. 

Een week na deze feiten trof een patrouille dezelfde motard aan op de Martelarenlaan in Dendermonde. De nummerplaten waren toen niet afgedekt en de patrouille kon de man staande houden en hem confronteren met de feiten. Hij werd meegenomen naar het politiebureau en ondervraagd over deze feiten, maar de man blijft ontkennen dat hij er iets mee te maken had. “Ik kan daar onmogelijk geweest zijn op dat moment", zegt D.M. “Ik zat met enkele vrienden in Rotterdam. Zij kunnen dat ook bevestigen, ze zijn hier ook om dat te bevestigen. Het is niet mij die jullie zoeken, maar iemand anders", klinkt het. 

Iemand anders

Ook de advocaat is er van overtuigd dat de politie iemand anders zoekt. “Mijn cliënt wordt eind dit jaar zeventig. Hij heeft de fysiek niet om deze halsbrekende toeren uit te halen. Het was volgens mij iemand die de confrontatie met de politie zocht, maar mijn cliënt heeft geen reden om dit te doen", klinkt het. 

D.M. is niet aan zijn proefstuk toe en werd in het verleden al dertien keer veroordeeld. Het Openbaar Ministerie vroeg dan ook een strenge straf. Hij riskeert een boete van 7.200 euro en een rijverbod van twee jaar en drie maanden. Het Openbaar Ministerie wil ook zijn motor verbeurd laten verklaren. 

De politierechtbank doet uitspraak op 23 april. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer