Conny Booghmans en haar man Jiri moeten plots een pak meer betalen als ze hun kinderen Nierke en Elias komende zomer naar de speelpleinwerking en de sportweken willen sturen.
Lukas Conny Booghmans en haar man Jiri moeten plots een pak meer betalen als ze hun kinderen Nierke en Elias komende zomer naar de speelpleinwerking en de sportweken willen sturen.

Ouders misnoegd over verdubbeling prijs sportweken en speelpleinen: “Schandalig zo kort voor vakantie”

Nieuwe meerderheid schrapt ook korting voor tweede en derde kind van gezin

Ouders die hun kinderen in de zomervakantie naar de speelpleinwerking of de sportweken in Kapelle-op-den-Bos willen sturen, zullen dit jaar minstens dubbel zoveel moeten betalen. Het schepencollege verhoogt de prijzen immers fors om de kosten te drukken. “Schandalig dat dit twee maanden voor de vakantie gebeurt. We gaan op zoek naar een goedkoper alternatief”, aldus de ouders.

“Neen, dit is geen populaire maatregel.” Schepen van Jeugd Hilde De Keersmaeker (N-VA) beseft dat de verhoging van de deelnameprijzen bij heel wat ouders voor onbegrip zorgt. Maandagavond maakte ze op de gemeenteraad bekend dat de dagprijs van de speelpleinwerking in de zomervakantie van 3,50 euro naar 7 euro gaat. Wie wil deelnemen aan de kleutersportweek, zal niet langer 30 maar wel 60 euro moeten betalen voor een week. De prijs van het omnisportkamp gaat van 35 naar 60 euro. Bovendien schrapt het schepencollege de korting voor het tweede en derde kind van een gezin. Zij betalen voortaan dus ook de volle pot.

“Ik besef dat ik me niet populair maak, maar zo’n prijsverhoging was echt nodig”, aldus de schepen. “De vorige meerderheid vertikte het om de prijs te verhogen, hoewel de speelpleinwerking en de sportweken de gemeente jaarlijks 53.000 euro kostten. Dankzij de prijsverhoging daalt de gemeentelijke kost naar 33.000 euro Bovendien was Kapelle-op-den-Bos in vergelijking met andere gemeenten bijzonder goedkoop. Mede daarom schreven heel wat kinderen van omliggende gemeenten zich bij ons in. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

200 procent duurder

Oppositiepartijen CD&V en ProKA reageerden tijdens de gemeenteraad furieus op de prijsstijging. “Het is normaal dat de prijzen van tijd tot tijd herzien worden, maar dat de gemeente daarbij een sprong maakt van één van de goedkoopste gemeenten uit de regio naar één van de duurste nét voor de vakantie, is voor ons niet aanvaardbaar”, zegt gemeenteraadslid Mathias Diricx (CD&V). “We hebben het even uitgerekend. Voor een gezin met drie kinderen uit de gemeente stijgt de deelnameprijs voor drie weken speelpleinen van 105 euro naar 315 euro, een stijging met maar liefst 200 procent.”

“De financiële last zal voor veel ouders te zwaar worden door deze extreme verhogingen en daardoor zullen heel wat kinderen uit de boot vallen”, vult Dirk Hermans van ProKA aan. “Het is ook totaal onaanvaardbaar dat er geen korting meer gegeven wordt aan het tweede en derde kind.”

Heeft de gemeente liever dat de kinderen een hele vakantie voor de televisie zitten?

Bezorgde mama Conny Booghmans

Voor Conny Booghmans uit Kapelle-op-den-Bos, wiens twee kinderen van 9 en 13 jaar al jaren naar de speelpleinen gaan, betekent de prijsverhoging meteen een meerkost van meer dan 120 euro voor drie weken. Haar dochter neemt ook nog een week aan de sportweken deel, waardoor er nog eens 25 euro bij komt. “Dit betekent een enorme hap uit ons budget”, aldus de mama. “Dat men dit twee maanden voor de vakantie beslist, is een schande. Heeft de gemeente liever dat de kinderen een hele vakantie voor de televisie zitten? We zullen nu noodgedwongen op zoek gaan naar een goedkoper alternatief, want we vertikken het om plots ruim dubbel zoveel te moeten betalen. En wat met mensen die het financieel moeilijk hebben?”

Schepen De Keersmaeker benadrukt dat inwoners die het niet te breed hebben, kunnen aankloppen bij het Sociaal Huis. “Daar zal men nagaan of die gezinnen voor de speelpleinwerking of de sportweken financieel ondersteund kunnen worden. Daarnaast is een inschrijving voor beide activiteiten ook fiscaal aftrekbaar.”

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Koen Ricou

    Het wordt tijd. De gemeente is de geen OCMW op zich. Als je kinderen hebt moet je ook zorgen dat je de kosten betaald. De belastingbetaler moet niet opdraaien voor andermans kinderen. En geloof me. De verdubbeling dekt zeker nog niet de reële kost.

  • fran?ois leemans

    Indien te duur de oplossing pas zelf op uw kinderen.

Lees meer