2 De skaters zijn duidelijk niet tevreden met de huidige toestand van het skatepark.
Lukas De skaters zijn duidelijk niet tevreden met de huidige toestand van het skatepark.

Skaters smeken om nieuw en veilig skatepark: “Huidige toestellen zo versleten dat ze gevaarlijk zijn”

Gemeentebestuur heeft nog geen concrete plannen, maar denkt wel aan nieuw skateterrein

Gaten in de skatetoestellen, platen die los hangen en vijzen die zot draaien: het skatepark van Kapelle-op-den-Bos aan het OCMW-gebouw ligt er niet bepaald veilig bij. De skaters trekken daarom nogmaals aan de alarmbel. “Er is dringend nood aan een nieuw skatepark zodat er eindelijk veilig gesport kan worden”, zegt Marijn Verbruggen. De gemeente zegt aan een oplossing te werken.

De problematiek van het Kapelse skatepark is niet nieuw. Al verschillende jaren vragen de skaters om nieuwe toestellen of een volledig nieuw skateterrein. Vorig jaar leek er eindelijk beweging in de zaak te komen toen Marijn Verbruggen, een fervente skater uit Kapelle-op-den-Bos die op professioneel vlak steden en gemeenten adviseert bij de inplanting van skateparken, in eerste instantie groen licht kreeg van het toenmalige schepencollege om enkele toestellen van het skatepark in Machelen naar Kapelle-op-den-Bos te ‘transfereren’. “Maar finaal kreeg ik toch geen goedkeuring omdat het schepencollege het plots niet meer zag zitten”, aldus Marijn Verbruggen. “Een ander alternatief werd ons niet aangeboden, waardoor we een jaar later nog steeds met dezelfde aftandse toestellen opgescheept zitten.”

Volgens de Kapellenaar is de situatie tegenwoordig zo erg dat de jongeren gevaar lopen. “Sommige toestellen zitten vol gaten, terwijl her en der ook platen los liggen. Loshangende vijzen kunnen niet meer vastgedraaid worden omdat de constructie versleten is. Het risico op zware ongevallen is dan ook bijzonder groot. Als er niet snel iets gebeurt, dan loopt het binnenkort ongetwijfeld fout af.”

Londerzeel

En dus trekt Marijn Verbruggen samen met enkele andere skaters opnieuw aan de alarmbel nu Kapelle-op-den-Bos door een nieuw schepencollege bestuurd wordt. “Aan het begin van de legislatuur werd ons gezegd dat er werk van gemaakt zou worden, maar acties bleven voorlopig uit. Nochtans hoeven de schepenen gewoon even in de buurgemeenten een kijkje te nemen om na te gaan hoe het moet. Londerzeel beschikt sinds kort over een fantastisch skatepark waarbij de toestellen en de vlakke grond naadloos in gepolierde beton gegoten werden. Heel duurzaam, stil en veilig. Ook in Strombeek-Bever starten eerstdaags werken. In Machelen gaat het nieuwe skatepark binnenkort open. We hopen dan ook dat dit bij ons ook kan.”

Daarnaast hoopt Marijn Verbruggen dat de gemeente de aftandse toestellen weghaalt. “Het nadeel is dan wel dat er niet al te veel over zal blijven, maar liever zo dan jongeren in onveilige omstandigheden te laten skaten.”

2 De gaten in de toestellen baren de skaters zorgen. "Dit zal ongetwijfeld tot ongevallen leiden."
Lukas De gaten in de toestellen baren de skaters zorgen. "Dit zal ongetwijfeld tot ongevallen leiden."

Schepen van Jeugd Hilde De Keersmaeker (N-VA) zegt dat het gemeentebestuur plannen heeft om elders in de gemeente een nieuw skatepark aan te leggen, al is het nog niet duidelijk waar het moet komen en zal de aanleg ook nog niet voor morgen zijn. “We gaan eerst met enkele partners rond de tafel zitten om te bekijken wat mogelijk is. Het lijkt me logisch dat ook de skaters hierbij betrokken worden. Zij hebben namelijk kennis van zaken. Uiteraard zullen we wel met het budget rekening moeten houden. Als er op het huidige skatepark toestellen weggehaald moeten worden, dan kunnen de skaters me best even laten weten welke er weg moeten. Ze hebben me hier voorlopig echter nog niet over aangesproken.”

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Eduard Maes

    Als ze gevaarlijk zijn , moet men ze van ambtswege sluiten tot er geld is voor iets anders. Speeltuigen moeten trouwens regelmatig gecontroleerd worden. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de beveiligingsadviseur

Lees meer