De ochtendploeg bij Eternit is maandagochtend niet aan het werk gegaan.
Lukas De ochtendploeg bij Eternit is maandagochtend niet aan het werk gegaan.

Vakbonden en directie Eternit bereiken akkoord: productie heropgestart

De productie in de Eternit-fabriek in Kapelle-op-den-Bos ligt niet langer stil. Nadat de ochtendploeg geweigerd had om het werk maandagochtend te hervatten, zaten de vakbonden en de directie een hele dag samen. Omstreeks 16 uur werd een akkoord bereikt en werd de productie heropgestart.

Donderdagmiddag legden de vijfhonderd arbeiders van de Eternit-fabriek het werk neer nadat in kleefstalen asbestdeeltjes gevonden werden. Vrijdag gaf de directie echter een positief advies om het werk maandag te hervatten aangezien er zich geen asbestdeeltjes in de lucht bevonden en er volgens de arbeidsgeneesheer dus ook geen gevaar voor de gezondheid was. Wel stelde men voor alle zekerheid extra beschermingskledij ter beschikking van de arbeiders. De vakbonden gaven echter een negatief advies en dat werd maandagochtend opgevolgd door de ochtendploeg.

Daarop zaten de directie en de vakbonden van Eternit maandagmiddag opnieuw rond de tafel. Omstreeks 16 uur kwam er witte rook uit de fabriek en hervatten de arbeiders het werk. “Er wordt nu een saneringsplan opgesteld”, zegt ABVV-secretaris Freddy De Ruysscher. “Dinsdag om 10 uur komt de arbeidsinspectie een controle uitvoeren in samenspraak met het comité veiligheid.”

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • DIRK SPRANGERS

    25 Jaar geleden bij het kuisen op vrijdagnacht,moest ik daar o.a. nog de zuigers leegmaken op lijn 6...en dit gebeurde zonder bescherming ! Aan die lijn werden toen nog steeds producten gemaakt met asbest. Ik ga even hout vast houden,maar tot hiertoe gelukkig nog zonder gevolg.

  • Glenn van Acker

    Ik woon al heel mijn leven in Kapelle op den Bos. Eternit wist al sinds de jaren 70 dat asbest schadelijk is, en heeft er niets aan gedaan. De gemeente laat Eternit ook gewoon doen omdat het het enige bedrijf is dat wat voor werkgelegenheid zorgt, en dus ook voor inwoners die ze kunnen belasten. Heel kapelle is in handen van Eternit, en zij gaan geen verantwoordelijkheid dragen, en de gemeente al even min.

Lees meer