2 Deze gehaktbal met blauwe bolletjes in werd woensdagochtend op de Langsweg in Kapelle-op-den-Bos gevonden.
Baert Marc Deze gehaktbal met blauwe bolletjes in werd woensdagochtend op de Langsweg in Kapelle-op-den-Bos gevonden.

Vermoedelijk copycat van dierenbeul Ramsdonk aan het werk in Kapelle-op-den-Bos: Acht gehaktballen met vergif gevonden, en “dit gif is ook gevaarlijk voor kinderen”

Nadat afgelopen weekend drie honden stierven aan extreme vergiftiging in het Vlaams-Brabantse Ramsdonk zijn woensdagochtend wat verderop in Kapelle-op-den-Bos acht gehaktballen met vergif aangetroffen langs een druk fiets- en wandelpad. Eén hond at zo’n gehaktbal op, maar kon op het nippertje gered worden. Omdat het om ander gif gaat, wordt aan een copycat gedacht.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het was een alerte wandelaar die woensdagochtend ontdekte dat zijn hond een gehaktbal aan het eten was toen hij zijn viervoeter uitliet op de Langsweg, een druk fietspad langs het spoor in Kapelle-op-den-Bos. Hij bracht zijn hond meteen naar de dierenarts, waar ze het beestje lieten overgeven. De viervoeter wordt behandeld en is volgens de dierenarts stabiel. Het voorval doet meteen denken aan afgelopen weekend. Toen stierven in 48 uur tijd drie honden nadat ze vergif aten in een bosje in de Bormstraat in Ramsdonk. Opvallend: de viervoeters bliezen hun laatste adem amper tien minuten na de eerste symptomen uit. Op één van de honden werd een autopsie uitgevoerd. In de maag werden restanten van een worstje gevonden, dat de hond volgens het baasje tijdens de wandeling opat. Of er effectief vergif in zat, zal vandaag of morgen duidelijk worden.

Het vergif vormt trouwens niet alleen een gevaar voor dieren, maar ook voor kinderen. Het fietspad waar de gehaktbal vanochtend gevonden werd, wordt immers druk gebruikt door schoolgaande jeugd. We hopen dat we de dader(s) spoedig kunnen vatten

Burgemeester Renaat Huysmans (N-VA)

Na de melding van de wandelaar kamden agenten van politiezone KLM (Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel en Meise) woensdagochtend de omgeving van de Langsweg uit. Daarbij werden in totaal acht gehaktballen met vergif gevonden. “We voeren momenteel dan ook een onderzoek naar de zaak”, zegt commissaris Freddy Van Heymbeeck.

Copycat

Bij dierenartsenpraktijk Anthemis vermoedt men dat de gehaktballen het werk van een copycat zijn. “Het gaat immers om een ander soort gif dan afgelopen weekend”, zegt dierenarts Pieter Vanacker. “In de maag van de hond waarop de autopsie uitgevoerd werd, troffen we namelijk geen gehaktbal maar wel de restanten van een worstje aan.”

Gevaar voor kinderen

Burgemeester Renaat Huysmans (N-VA) roept baasjes ondertussen op om bij wandelingen de honden voortdurend aan de leiband te houden en alert te zijn. “Want er zijn één of meerdere zieke geesten aan het werk in onze gemeente. Het vergif vormt trouwens niet alleen een gevaar voor dieren, maar ook voor kinderen. Het fietspad waar de gehaktbal vanochtend gevonden werd, wordt immers druk gebruikt door schoolgaande jeugd. We hopen dat we de dader(s) spoedig kunnen vatten.”

2 De politie vond in de Langsweg in Kapelle-op-den-Bos in totaal acht gehaktballen met blauw vergif in.
rv De politie vond in de Langsweg in Kapelle-op-den-Bos in totaal acht gehaktballen met blauw vergif in.

Het nieuws dat er opnieuw vergif ontdekt werd in Kapelle-op-den-Bos doet Ann De Baere, die afgelopen vrijdag haar 3,5 jaar oude American Stafford door de vergiftiging in de Bormstraat in Ramsdonk, huiveren. “De beelden spelen zich telkens opnieuw af”, klinkt het. “Dat iemand zich nu geroepen voelt om elders in de gemeente honden te vergiftigen, is ziek. Ik hoop dan ook dat de dader snel tegen de lamp loopt, want anders zullen nog meer honden het slachtoffer worden van deze dierenbeul.”

Dinsdag hebben de eigenaars van de baasjes die afgelopen weekend hun hond verloren door de vergiftiging de omgeving van de wandelweg in de Bormstraat samen met de politie uitgekamd, maar daar werd geen vergif meer aangetroffen.

Lees meer