Lukas

Wie individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater plaatst, heeft recht op premie van 1.000 euro

Ook dit jaar hebben Zemstenaars die een individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater (IBA) laten plaatsen recht op een gemeentelijke premie van 1.000 euro als er na de plaatsing een positief keuringsattest afgeleverd werd.

Zo’n IBA wordt geïnstalleerd aan woningen die te ver van een riolering liggen. Als de woning niet aangesloten kan worden op de riolering ben je als bewoner zelf verantwoordelijk voor de zuivering van het afvalwater. Dat is mogelijk met een individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater. Bij de plaatsing onder collectief beheer, dus waarbij de rioolbeheerder/gemeente instaat voor de plaatsing, het beheer en het onderhoud, moet het hemelwater gescheiden worden van het afvalwater. Wordt er na de plaatsing een positief keuringsattest afgeleverd, dan hebben de bewoners recht op een gemeentelijke premie van 1.000 euro.

Vorig jaar werden in Zemst tien IBA’s onder collectief beheer geplaatst, waarvoor acht positieve keuringsattesten ingediend en subsidies aangevraagd werden. Dit jaar gaat het voorlopig om zes IBA’s onder collectief beheer, terwijl er nog twee besteld werden.

Lees meer