DE PARTIJEN DOORGELICHT

KAPELLEN

Open Vld:

Open Vld trekt met hoge verwachtingen naar de kiezer. Naast stemmenkanon Dirk Van Mechelen staan alle andere schepenen vooraan op hun sterke kandidatenlijst. Het is duidelijk dat de Open Vld streeft naar een nieuwe absolute meerderheid, nadat ze in 2012 een coalitie moest aangaan. Als ze dat niet zou halen, heeft ze naar alle waarschijnlijkheid genoeg aan één bestuurspartner. Opvallende afwezige is de populaire ex-schepen Sabine Van Dooren die koos voor een andere uitdaging. Zij was goed voor 912 stemmen.

N-VA:

Met 1.671 voorkeurstemmen kwam Valerie Van Peel, in 2012, prominent op de voorgrond en ontwikkelde ze zich tot leading lady van de Kapelse N-VA. De vraag is wat dit keer het Valerie Van Peel-effect bij N-VA zal worden. De partij kan een vlekkeloos parcours voorleggen, deed goede voorstellen, en was een loyale coalitiepartner. Het is wel afwachten welk electoraal gewicht de vele nieuwe gezichten op de kandidatenlijst in de weegschaal zullen werpen.

CD&V:

De christendemocraten pakken uit met een volledig nieuwe ploeg. Maaike Van Overloop staat bovenaan en Philippe Henquet is het nummer 2 op de lijst. Voor de uittredende gemeenteraadsleden Sonja Janssens en Anneke De Lie was er geen plaats meer. Hun stemmenaantal moet dus opgevangen worden door nieuwe gezichten en het is maar de vraag of dat zal lukken. Met deze vernieuwing hoopt de CD&V de banden met de Open Vld opnieuw aan te halen. Met twee gemeenteraadsleden kan de partij een pasmunt worden als coalitiepartner.

PVDA:

Wat doet PVDA? De partij neemt voor het eerst deel aan de verkiezingen in Kapellen en hun resultaat is moeilijk in te schatten. De lijst wordt aangevoerd door nieuwkomer Katrien Gernaey (34). Sinds drie jaar heeft PVDA een stevige werking in Kapellen en nu voelen ze zich klaar om naar de kiezer te trekken. Hun verkiezingsprogramma is, net als in andere gemeenten, gebaseerd op een enquête afgenomen bij een groot gedeelte van de Kapelse inwoners. Opvallende kandidaat is gepensioneerd politieagent Dirk Weyn (64).

sp.a-Groen:

Het kartel sp.a-Groen trekt voor de tweede maal naar de kiezer. De afgelopen legislatuur was het veruit de meests actieve fractie met een grondige dossierkennis. Hun constructieve oppositie, en een sterke kandidatenlijst, kunnen mogelijk hun vruchten afwerpen. Het kartel ziet de gemeenteraadsverkiezingen positief tegemoet en stelde zich tot doel zes zetels in de gemeenteraad binnen te halen. Dat zijn er twee meer dan vandaag. Uittredend gemeenteraadslid Pieter Buysse (Groen) is lijsttrekker.

Vlaams Belang:

Het Vlaams Belang heeft in Kapellen een opvallend wispelturig parcours afgelegd. In 2006 behaalde de partij 19,7% van de stemmen, goed voor 6 zetels. In 2012 was dat nog slechts 7,4%, goed voor één verkozen gemeenteraadslid. Hun inbreng in het gemeentebeleid is beperkt tot nationale thema's. Deze verkiezingen ontbreekt het de partij aan bekende namen op de kandidatenlijst en hun programma is nog steeds ongeveer hetzelfde. Bovendien hebben veel inwoners van Kapellen leren leven met een asielcentrum op hun grondgebied.

Lees meer