2 Marc De Smet verloor zijn schoonvader na de legionella-uitbraak in Kapellen
Photonews Marc De Smet verloor zijn schoonvader na de legionella-uitbraak in Kapellen

Raadslid uit Kapellen verloor schoonvader bij legionella-uitbraak in 1999: “Onbegrijpelijk dat oorzaak officieel nooit gevonden is”

De legionella-uitbraak in Evergem, brengt in de Antwerpse gemeente Kapellen nare herinneringen naar boven. Daar stierven in november 1999 vijf bezoekers van de jaarlijkse Handelsbeurs aan een besmetting. Oud-schepen Marc De Smet verloor zijn schoonvader. “Hij vertrok gezond en stierf nog geen week later.”

Officieel is de bron van de legionella-uitbraak van 1999 in Kapellen nooit gevonden. De autoriteiten keken vanaf dag één naar het water uit bubbelbaden die op de Handelsbeurs stonden. Het Antwerps parket vond na een test wel legionellabacteriën in zo’n bubbelbad. Maar het gerecht kon niet hardmaken dat die bacteriën dezelfde stamcellen hadden als de ziekmakers waardoor honderd mensen ziek werden en vijf mensen in Kapellen overleden.

“Ik vind het nog steeds onbegrijpelijk dat ze de bron nooit formeel hebben achterhaald”, zegt het lokale raadslid Marc De Smet (Open VLD). Zijn schoonvader Fred Hendrickx (53) overleed een kleine week nadat hij de lokale cafébaas Staf Vervoort was gaan helpen met de afbraak van zijn drankenstandje op de jaarlijkse Handelsbeurs. ”Iedereen weet dat de bubbelbaden de bron van de besmetting waren. Iedereen die stierf, was op de Handelsbeurs in de buurt van de bubbelbaden geweest.”

Doodmoe

Fred Hendrickx bracht een hele dag in de buurt van de whirlpools door. “Het kraampje van Staf stond tegenover een bedrijf dat bubbelbaden tentoonstelde. Zij waren ook aan het afbreken”, zegt De Smet. “Toen hij ’s avonds weer thuiskwam was hij doodmoe. Hij klaagde nog dat het er véél te warm was om te werken.”

Nachtmerrie

“Pas een kleine week na de eerste symptomen ging hij naar het ziekenhuis, op aandringen van ons. Ademhalen ging steeds moeilijker. Een paar uur laten stierf hij. Het is onwezenlijk: je gaat iemand een handje helpen en een paar dagen later wordt het je dood. Het was een nachtmerrie waar we hier nog steeds over spreken.”

2 Het artikel over de vier legionelladoden in onze krant van 15 november 1999. Net als bij Evergem nu, was er een speciaal noodnummer.
HLN Het artikel over de vier legionelladoden in onze krant van 15 november 1999. Net als bij Evergem nu, was er een speciaal noodnummer.

Het was de huidige burgemeester van Kapellen, Dirk Van Mechelen, die het publiek inlichtte over de uitbraak. “Het viel meteen op dat alle slachtoffers naar de Handelsbeurs waren geweest. Omdat dat evenement een groot publiek trok (de jaarbeurs trok telkens zo’n 50.000 bezoekers, red.) wilde ik voor de zekerheid zoveel mogelijk mensen waarschuwen”, zegt hij. “Op de regionale tv verscheen een banner waarin iedereen die op de beurs was geweest en ziekteverschijnselen vertoonde, werd opgeroepen om naar het ziekenhuis te komen.”

Ramp vermeden

Na het nieuws meldden meteen tientallen bezorgde mensen zich in het Klina-ziekenhuis in Brasschaat. De telefoon bleef rinkelen. Iedereen die hoestte of rondliep met koorts of spierpijn wilde zich laten testen op legionella. “Door de snelle reacties is ongetwijfeld een veel grotere ramp vermeden.”

Van Mechelen moest dringend met gouverneur Camille Paulus bellen om het provinciaal rampenplan te laten opstarten. “Maar die zat op het verlovingsfeest van prins Filip en Mathilde op het koninklijk paleis. Destijds hadden we nog geen gsm’s. Via andere ministers, hun chauffeurs en de telefoons in hun wagen, probeerden we hem toch te pakken te krijgen. Uiteindelijk is de chauffeur van Guy Verhofstadt naar het paleis gegaan. Hij mocht eerst niet binnen. Uiteindelijk lukte het de chauffeur toch om Paulus te waarschuwen. Hij is rechtstreeks van het feest naar de crisisvergadering in Kapellen gekomen, in smoking.”

Extra maatregelen

Het stadsbestuur nam na de uitbraak extra voorzorgsmaatregelen in andere stedelijke sporthallen en instellingen. De leidingen moesten minstens een keer per weer met heet water worden doorgespoeld om de bacterie te doden. Douchekoppen in sportzalen en de dansacademie kregen werden gedesinfecteerd.

De zaak is nooit voor de strafrechter gekomen omdat het parket de bubbelbaden niet formeel als oorzaak kon aanwijzen. “Wij hebben nooit geaasd op een schadevergoeding”, zegt De Smet. “We hadden mijn schoonvader en zijn goede vrienden verloren. Ons hoofd stond niet naar een procedure.”

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Tony Thijs

    Douchekoppen in sportzalen en de dansacademie kregen werden gedesinfecteerd.

  • Dorine Dupon

    Ze gaan dat wel weten maar hebben te veel te verbergen, dat zijn dan die die willen dat een ander werkt tot die 100 is.

Lees meer