2 Marc De Bonte (links) in actie tegen Timour Nikarkhoev tijdens het zeventiende Gents Boksgala in april van dit jaar.
ANP Marc De Bonte (links) in actie tegen Timour Nikarkhoev tijdens het zeventiende Gents Boksgala in april van dit jaar.

30.000 euro voor gouden tip

OUDERS VERDWENEN BOKSER LOVEN FORSE PREMIE UIT

De ouders van de verdwenen kickbokser Marc De Bonte (26) uit Kasterlee loven 30.000 euro uit aan de persoon die de gouden tip levert waarmee hun zoon gevonden wordt. "We zitten met onze handen in het haar en grijpen elke strohalm om het onderzoek verder leven in te blazen", vertelt zijn vader.

Op dit moment zit het onderzoek naar Marc De Bonte muurvast. De kickbokskampioen en bokser verdween in de nacht van 4 op 5 november. Hij was onderweg naar zijn vriendin in Best, maar kwam daar nooit aan. Zijn wagen is later aan het Wilhelminakanaal in het Nederlandse Best gevonden. Twintig dagen na zijn verdwijning is er van Marc nog steeds geen spoor. Zijn ouders zijn radeloos en besloten woensdag om een aanzienlijke geldsom uit te loven aan wie het onderzoek in de juiste richting duwt: 30.000 euro voor de gouden tip.


Volgens de vader, die precies dezelfde naam heeft als zijn zoon, namen zijn vrouw en hijzelf de beslissing om met geld over de brug te komen na overleg met de Nederlandse politie. "Omdat ook zij het geen slecht idee vonden, gingen we er mee door. Blijkbaar gebeurt het in Nederland nog wel dat er een bedrag gegeven wordt voor tips die werkelijk iets opleveren. Een voorwaarde is dat het dan effectief gaat om een misdrijf, en daar is in dit geval nog geen sprake van. We wilden echter niet langer wachten. We hopen dat we mensen die eerder twijfelden om zich te mengen in deze zaak op deze manier over de streep kunnen trekken."

2 Marcs ouders met Marly De Laet, de vriendin van hun zoon.
Vtm/Rtv Marcs ouders met Marly De Laet, de vriendin van hun zoon.

Begrip

Els Reynders, woordvoerster van de politie Oost-Brabant, begrijpt de ouders. "Het is hun goed recht om een beloning uit te loven. We zijn hiervan op de hoogte gebracht, maar nemen hierin geen standpunt in. Persoonlijk maakte ik het nog niet mee in de zestien jaar dat ik voor ons team werk."


Het is niet ondenkbaar dat een aantal onbetrouwbare figuren nu geld begint te ruiken. Paragnosten en charlatans deden eerder al een poging om met hun 'gave' Marc terug te vinden, maar zonder resultaat. "We zijn ons hiervan bewust, maar toch willen we niets aan het toeval overlaten. We betalen het bedrag pas na dat we onze zoon gevonden hebben. Het is trouwens de politie die beslist welke tip uiteindelijk de gouden is, mocht het zo ver komen", verduidelijken Marcs ouders.


Eerder al beloofde de vriendenkring een beloning van 5.500 euro voor de tip die de speurders naar Marc leidt. Tot nu toe leverde dit nog niets op. Dinsdagavond is in het VTM-programma Faroek nog aandacht geschonken aan de mysterieuze verdwijning. Er is een oproep gedaan aan iedereen die Marc of zijn wagen die laatste avond zag om zich te melden bij de politie. Dit leverde twee nieuwe tips op die de Nederlandse recherche momenteel onderzoekt.


Wie de jongeman gezien heeft of een tip heeft in verband met zijn verdwijning kan het gratis nummer 0800-6070 bellen.

Kwaad opzet

Wat er die avond met Marc precies is gebeurd, weet niemand, maar zijn ouders denken steeds meer in de richting van kwaad opzet. "Een misdrijf is zeker een mogelijke piste. Volgens mij reed Marc niet zelf met zijn wagen naar Best. Op de plaats waar die achtergelaten is, kwam mijn zoon nooit."

Lees meer