3 Moordverdachte Tom P.
Foto Ton Wiggenraad Moordverdachte Tom P.

Moordverdachte verwondt cipier

Tom P. was tijdens voorhechtenis ook al weerspannig tegen politie

Moordverdachte Tom P. (33) uit Kasterlee hangt volgens het openbaar ministerie het ettertje uit in de gevangenis. De man riskeert een celstraf van 6 maanden voor slagen en verwondingen aan een cipier. “De cipiers misbruiken hun macht”, verdedigt Tom P. zichzelf. Het onderzoek naar de moord op zijn vriendin Berenice Osorio (32) loopt nog.

In januari 2018 bracht Tom P. (33) zijn Mexicaanse vriendin Berenice Osorio met een mes om het leven in hun woning in de Mgr. Heylenstraat in Kasterlee. Hij bracht haar nog naar het ziekenhuis in Herentals, maar alle hulp kwam te laat. Tom P. wordt verdacht van moord. Voor die feiten zal hij zich pas later moeten verantwoorden, want het onderzoek is nog bezig. 

Wangedrag

Maar sinds zijn arrestatie in januari 2018 verscheen Tom P. gisteren al voor de tweede keer voor de correctionele rechtbank voor wangedrag tijdens zijn voorhechtenis. Enkele maanden geleden werd hij tot een gevangenisstraf van 3 maanden veroordeeld omdat hij zich bij een verschijning voor de raadkamer weerspannig had gedragen tegenover politieagenten.

3 Archieffoto van de reconstructie van de moord in de Mgr. Heylenstraat.
Ton Wiggenraad Archieffoto van de reconstructie van de moord in de Mgr. Heylenstraat.

Vrijdag moest hij opnieuw voor de rechtbank verschijnen. Dit keer voor slagen en verwondingen aan een cipier in de gevangenis in Turnhout. Tom P. riskeert er een gevangenisstraf van 6 maanden voor. “Tom P. gedroeg zich erg arrogant bij een controle. Toen hij terug naar zijn cel werd gestuurd, weigerde hij. Er ontstond wat duw- en trekwerk. Verscheidene cipiers moesten hem overmeesteren. Eén van de penitentiaire beambten raakte gewond aan duim en knie. Ook toen hij naar de strafcel werd gebracht, bleef hij zich fel verzetten en provocerend opstellen”, verduidelijkt de openbare aanklager.

“Schuld van cipier"

Tom P. vind het absurd dat hij voor de rechtbank moest verschijnen voor slagen en verwondingen. Volgens de moordverdachte is niet hij, maar de cipier over de schreef gegaan. “Ik was heel rustig. Maar die cipier wilde zijn macht laten geleden en duidelijk maken dat hij de baas is. Hij heeft een hele pluk haar uit mijn hoofd gerukt, en mijn hand en voet verdraaid. Hij is niet voor niets één van de meest gehate personen in de gevangenis”, vertelde Tom P. aan de rechter.

Ook volgens zijn advocaat Johan Platteau heeft de cipier de verwondingen aan zichzelf te danken. “Als gevangene stel je niks voor. Je moet altijd maar buigen en jezelf onderdanig opstellen. Sommige cipiers kunnen niet omgaan met hun macht. Tom P. laat dat niet zomaar gebeuren. Daar is hij veel te mondig voor”, aldus Johan Platteau. 

Hij vraagt de vrijspraak voor zijn cliënt. “Er is geen enkel bewijs dat de verwondingen aan duim en knie opzettelijk zijn aangebracht. Je kan toch niet bewust uithalen naar een duim.”

De rechtszaak gaat over twee weken verder. Om het openbaar ministerie de kans te geven een bewijs voor te leggen dat het geweld heeft geleid tot een arbeidsongeschiktheid bij de cipier. Pas daarna volgt het vonnis.

3  Berenice Osorio, de Mexicaanse vrouw die door Tom P. om het leven werd gebracht.
Repro Jef Van Nooten Berenice Osorio, de Mexicaanse vrouw die door Tom P. om het leven werd gebracht.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer