2 Georges Boeckstaens poseert in zijn tuin in Keerbergen. De vlag werd door de rechter verbeurdverklaard.
Vertommen Georges Boeckstaens poseert in zijn tuin in Keerbergen. De vlag werd door de rechter verbeurdverklaard.

Hitlerfanaat (77) die huis versiert met nazisymbolen moet jaar de cel in

Georges Boeckstaens (77) heeft een jaar cel gekregen voor het overtreden van de negationismewet. De voortuin van zijn huis in Keerbergen stond bol van de nazisymboliek en de man liet zich ook betrappen toen hij een Hitlergroet bracht.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In een zelfgeschreven brief probeerde de zeventiger de rechter tijdens zijn proces te overtuigen dat hij de Holocaust wel degelijk afkeurt en dat er afschuwelijke dingen in de concentratiekampen zijn gebeurd. Maar in dat verhaal ging de rechtbank in Leuven niet mee. “Het is voldoende aangetoond dat beklaagde de intentie had dat derden zouden kennisnemen van de symboliek rond zijn huis. Dat blijkt voldoende uit de nazisymbolen en de zinnebeelden die hij aanbracht aan zijn woning in Keerbergen. Hij geeft voldoende blijk dat hij wetens en willens de genocide goedkeurt”, stelde de rechter.

2 Het ‘nazihuis’ van Georges Boeckstaens in Keerbergen.
Vertommen Het ‘nazihuis’ van Georges Boeckstaens in Keerbergen.

Maatschappelijk onderzoek

“Mijn interesse in Hitler en het Derde Rijk ligt vooral daar waar structuur een houvast wilde brengen in een land na de crisis om bij te dragen tot het beter functioneren van de maatschappij. Dat dit in WOII ontaard is in een zinloos bloedvergieten en schending van de mensenrechten valt niet goed te praten. Ik heb nooit publiek beledigende taal geuit naar eender wie. Ook heb ik niet aangezet tot haat of mij negatief uitgelaten over mensen hun nationaliteit of ras. Voor mij is dit een stuk geschiedenis dat mij louter boeit”, meende Boeckstaens. De procureur vroeg de maximumstraf voor de nazi-ornamenten in zijn tuin en het brengen van de Hitlergroet. De man verscheen ooit met gestrekte rechterarm in een weekblad. Naar Boeckstaens werd een maatschappelijk onderzoek bevolen. Zelfs zijn vrouw gaf aan dat hij een duidelijke ‘neen’ nodig had om een halt te worden toegeroepen.

Alle symbolen verbeurd verklaard

Unia stelde zich burgerlijke partij in de twee dossiers. Het klaagde aan dat Boeckstaens ooit pamfletten met anti-semitische boodschappen in zijn tuin had opgehangen. Ondertussen haalde Boeckstaens al veel van zijn zelfgeknutselde SS-symbolen en adelaars weg. De rechtbank verklaarde alle ornamenten verbeurd. Het gaat om een adelaarsbeeld, een vlag met hakenkruis, een beeld met Hitlergroet, een boomstam met adelaar en verschillende pamfletten. “WOII heeft de beklaagde getekend tot wie hij nu is. Hij groeide op in een familie die collaboreerde met de nazi’s”, gaf de rechter nog mee in het vonnis. De rechtbank hield ook rekening met het blanco strafblad van de man. Naast de effectieve gevangenisstraf van een jaar moet hij ook een boete van achthonderd euro betalen.

Lees meer