‘Witte Goud’: Toerisme Vlaams-Brabant geeft witloof, asperges en bier een duw in de rug

Fietstochten, wandelingen en proeverijen om streekproducten witloof, asperges en (wit)bier te promoten

Toerisme Vlaams-Brabant lanceert de campagne ‘Witte Goud’. Op die manier wil ze, samen met de gemeenten Boortmeerbeek, Haacht, Keerbergen, Kampenhout, Kortenberg, Steenokkerzeel en Zemst, via fietstochten, wandelingen en proeverijen streekproducten als witloof, asperges en (wit)bier promoten.

61 km fietsen op zoek naar het Witte Goud

“De nieuwe, 61 kilometer lange ‘Witte Goud’-fietsknooppuntenroute rijgt actieve landbouwbedrijven met hoeveverkoop, brouwerijen en fietsvriendelijke horeca netjes aan elkaar”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor Toerisme. “Startplaats voor de route is het beeld van de Witloofboer van kunstenaar Luc Mathijs in Kampenhout. De volledige Witte Goudroute bestaat uit drie kleinere lussen. Via de lus tussen Haacht en Keerbergen fietst men tijdens het seizoen vooral langs aspergevelden. De lus die Boortmeerbeek met Kampenhout verbindt, zorgt ervoor dat men geen enkele brouwerij mist. De meest westelijke lus - via Steenokkerzeel, Kortenberg en Zemst - zorgt voor een ideale kennismaking met de witloofteelt. Daar wisselen landbouwbedrijven met grondwitloofteelt en op hydrocultuur elkaar mooi af.”

2 Gedeputeerde van Toerisme Monique Swinnen spreekt gepassioneerd over het 'Witte Goud'.
Sven Ponsaerts Gedeputeerde van Toerisme Monique Swinnen spreekt gepassioneerd over het 'Witte Goud'.

Te voet het Witte Goud ontdekken

Ook te voet kan men het Witte Goud ontdekken. Het wandelnetwerk ‘Demer en Dijle’, dat eind november geopend wordt, telt 340 kilometer bewegwijzerde wandelpaden door Steenokkerzeel, Kortenberg, Kampenhout, Boortmeerbeek, Herent, Haacht, Keerbergen, Rotselaar, Begijnendijk en Aarschot. “Wandelen is ontdekken. Het thema ‘Witte Goud’ werd helemaal in de bijhorende infogids toegelicht”, zegt gedeputeerde Swinnen. In Kampenhout vertrekt er een witloofwandeling, en in Keerbergen wandelt men van midden mei tot eind juni via de Broekeleiwandeling langs de aspergevelden.

2 Afgevaardigden van de provincie en enkele deelnemende gemeenten bij de lancering van de campagne 'Witte Goud'.
Sven Ponsaerts Afgevaardigden van de provincie en enkele deelnemende gemeenten bij de lancering van de campagne 'Witte Goud'.

Start grondwitloofseizoen

Toerisme Vlaams-Brabant ondersteunt ook de start van de opening van het grondwitloofseizoen van de vzw Brussels Grondwitloof, nu zondag 7 oktober bij de familie Cools in Weerde (Zemst). “Het programma is gericht op beleving voor het brede publiek: men kan witloof schieten met pijl en boog, de Witte Goudroute uitproberen, gezellig wandelen of een ritje maken met de paardentram. Er zijn ook doorlopend rondleidingen door de plattelandsgidsen en grondwitlooftelers”, licht Swinnen toe. “Genietend van de livemuziek proeft men er vanzelfsprekend ook van een grondwitloofkroket uit het vuistje, of een lekker grondwitloofsoepje.” De toegang tot ‘Grondwitloof, een schot in de roos’ langs de Hauwlandweg 1 in Weerde (Zemst) is gratis.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer