Tanguy Veys werd bij de feiten ernstig toegetakeld.
Benny Proot Tanguy Veys werd bij de feiten ernstig toegetakeld.

Parket vraagt celstraffen tot 25 maanden voor zestal dat ex-gemeenteraadslid Tanguy Veys beroofde

Vijf mannen en een jonge vrouw riskeren in de Brugse rechtbank celstraffen tot 25 maanden voor een brutale overval op ex-gemeenteraadslid Tanguy Veys uit Blankenberge. Onder hen een 29-jarige man uit Ardooie die sinds enkele jaren een relatie heeft met de ex-partner van Veys. Volgens het parket gaf hij de opdracht tot “een strafexpeditie”, maar de twintiger ontkent dat met klem.

Tanguy Veys (46) ging op 2 februari zijn zoon ophalen bij z’n ex-vrouw in Ardooie. Toen hij aanbelde, stopte even verderop een wagen. Twee jongemannen uit Roeselare stapten uit en liepen op het voormalige gemeenteraadslid af. A.D. en M.D. gaven de veertiger enkele rake klappen, maar die slaagde erin om zijn belagers te fotograferen. De bestuurder van de wagen merkte de camera op en schoot zijn twee kompanen te hulp. Het ging om Y.S., een Izegemnaar die in het verleden al enkele veroordelingen voor geweldsdaden opliep. Het drietal sloeg en schopte Veys in elkaar en nam uiteindelijk de vlucht met zijn gsm en portefeuille. 

Strafexpeditie

In het ziekenhuis kreeg de Blankenbergenaar drie hechtingen boven zijn oog. De dokters stelden ook verschillende schaafwonden en blauwe plekken vast en een blessure aan z’n schouders. “Het was een strafexpeditie, waarvan ik kan begrijpen dat hij nog steeds nazindert in het hoofd van het slachtoffer”, sprak de procureur maandagmorgen in de Brugse rechtbank. Volgens het openbaar ministerie werd de ganse overval opgezet door een 29-jarige man uit Ardooie: de nieuwe vriend van de ex-partner van Veys. R.V. zou via een portier uit het Kortrijkse de vechtersbazen hebben uitgezocht. Het drietal werd naar eigen zeggen wijsgemaakt dat Veys een pedofiel was. 

25 maanden cel

R.V. ontkent echter met klem de opdrachtgever te zijn en schuift die verantwoordelijkheid door naar de portier. “Het zou wel een erg domme beslissing geweest zijn, mocht hij de opdracht hebben gegeven om iemand in elkaar te slaan voor z’n eigen deur”, pleitte zijn advocaat Kris Vincke. “En dat terwijl z’n eigen bewakingscamera’s aan het lopen waren. De vijfde beklaagde (de portier, red.) had eind vorig jaar een schermutseling met het slachtoffer. Hij heeft evengoed een motief.” De advocaat van de portier deed dat echter af als een fabeltje. “Het ging om een banale woordenwisseling”, aldus meester Thomas Vandemeulebroucke. “R.V. ligt al zeven jaar in conflict met Veys in het kader van de omgangsregeling met diens kinderen. Hij was wellicht ten einde raad en beloofde mijn cliënt een mooie job in ruil voor die overval.” 

Het openbaar ministerie vorderde voor R.V. 25 maanden cel. Voor de portier werd een voorwaardelijke celstraf gevraagd. A.D. en Y.S. riskeren 2 jaar cel, terwijl voor M.D. 18 maanden gevangenisstraf werd gevraagd. Samen met de vijf mannen staat ook een 19-jarig meisje uit Izegem terecht. Zij leende destijds haar wagen uit aan haar toenmalige vriend Y.S., maar komt wellicht weg met de opschorting van straf. Vonnis op 30 augustus.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jacques Mertens

    Ik hoop dat de rechter streng oordeelt voor deze ongelooflijk laffe aanval.

Lees meer