Het ringen van de ooievaarsjongen in Het Zwin.
Benny Proot Het ringen van de ooievaarsjongen in Het Zwin.

Elke dag vogelringsessies in het Zwin: “Bijdragen tot belangrijk wetenschappelijk onderzoek”

De provincie West-Vlaanderen en het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist organiseren vanaf 1 augustus tot en met 20 oktober vogelringsessies, elke dag waarop ze geopend zijn. Daarmee schakelen ze een versnelling hoger dan voorgaande jaren. Het Zwin Natuur Park is als internationale luchthaven voor vogels een kennis- en expertisecentrum voor vogeltrek en draagt op die manier bij tot belangrijk wetenschappelijk onderzoek.

Tijdens de ringsessies plaatst een gediplomeerd vogelringer een ring aan de poot van vogels die gedurende een heel korte periode gevangen worden. De vogels worden gemeten, gewogen en daarna snel weer vrijgelaten om hun tocht verder te zetten. Het doel van het ringen van vogels is het verzamelen van wetenschappelijke informatie, tijdens het vangen en ringen maar ook daarna.

Na het ringen begint het tweede luik: het verzamelen van terugmeldingen. De kans dat een geringde vogel nog wordt gezien is eerder klein, vandaar dat er grote aantallen vogels worden geringd. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen bundelt en verwerkt de gegevens. Die data worden dan door andere instellingen regelmatig gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.

Inzicht

“De verzamelde gegevens bieden inzicht in veranderende omstandigheden”, klinkt het binnen het natuurpark. “Zo blijkt dat er onder meer een opmars is van bijvoorbeeld cetti’s zangers, een klein, bruin zangvogeltje dat vooral te vinden is in het Middellandse Zeegebied. Door de klimaatverandering en de zachtere winters die daarvan het gevolg zijn, breidt die soort al jaren zijn verspreidingsgebied uit in noordelijke richting. Ze broedt sinds kort ook in het Zwin. In 2018 werden maar liefst twaalf exemplaren gevangen en geringd in het Zwin Natuur Park, een record.”

Een ander voorbeeld is de bladkoning, een zangvogeltje uit de Siberisch taiga dat tot enkele decennia geleden uiterst zeldzaam was in België. Inmiddels is het een regelmatige doortrekker geworden en worden er elk najaar steevast een aantal exemplaren gevangen en geringd in het Zwin. In 2018 ging het om zes stuks.

Zelf meemaken?

Wie het ringen van nabij wil meemaken, is welkom voor een unieke blik achter de schermen van het wetenschappelijk onderzoek van het ringwerk. Het is ook een unieke kans om de vogels van heel dichtbij te zien en een interessante uitleg te krijgen van de ringer. De activiteit gaat telkens door van 10 tot 12 uur. De meeste vogels worden vroeg op de dag gevangen. Er vroeg bij zijn, is dan ook de boodschap. Het vangen van vogels is afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij slecht weer vinden de sessies niet plaats. Hou daarom de sociale mediakanalen van het Zwin Natuur Park steeds in de gaten. Wijzigingen in de ringdata vind je terug op de website van het Zwin Natuur Park of op de Facebookpagina.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer