2 Dit beeld zullen we niet meer zien op het strand van Knokke.
Frederik Ext-fvollaert Dit beeld zullen we niet meer zien op het strand van Knokke.

Na heisa met ‘decibeltoeristen’: burgemeester Lippens verbiedt élke vorm van muziek op het strand van Knokke

Strandbarhouders mogen vanaf volgende zomer geen muziek meer draaien op het strand van Knokke-Heist. Nadat burgemeester Leopold Lippens eerder al de dj’s verbande, komt er nu een algemeen verbod op élke vorm van muziek. “Mensen komen naar onze gemeente om te rusten, niet om agressieve muziek te horen”, motiveert Lippens de beslissing.

De beslissing van het gemeentebestuur is opmerkelijk, maar komt niet geheel onverwacht. Afgelopen zomer ging de kustgemeente al de strijd aan tegen de zogeheten ‘decibeltoeristen’ die Knokke-Heist teisterden. Burgemeester Leopold Lippens (GBL) besloot daarop alle dj’s te verbieden en controles uit te voeren. Daar stopt het echter niet: vanaf volgende zomer wordt elke vorm van muziek op het strand verboden. Dus óók achtergrondmuziek of een simpele radio. De strandbarhouders zullen bovendien zelf toezicht moeten houden dat hun klanten geen luidsprekers meebrengen en laten afspelen.

Geen uitzonderingen

De strandbarhouders reageren ontgoocheld en vinden het een flinke stap achteruit. “Uiteindelijk zal het ook wel lukken zonder muziek, maar de vraag is altijd: wat is het volgende? Goed nieuws kan je dit zeker niet noemen”, zegt Olaf Jacobs van Siësta Beach. Burgemeester Lippens is echter onverbiddelijk en stelt dat het om een permanent verbod gaat. “Als niemand zich aan de opgelegde regels houdt, moeten we ingrijpen. De voorbije zomer hebben we controleurs op pad gestuurd. Wel, als we alle muziek verbieden, zal dat ook niet meer nodig zijn”, aldus Lippens. “Uiteindelijk komen mensen naar onze gemeente om te rusten, niet om agressieve muziek te horen.” De burgemeester begrijpt dat de beslissing ook de strandbarhouders treft die zich wél aan de regels houden, maar is niet van plan uitzondering te maken. “Als er mensen zijn die enkel willen komen als er muziek wordt gespeeld, zijn er plaatsen genoeg aan onze kust waar dat wel het geval is. Ook al is het jammer voor degene die zich wel aan de regels hielden.”

2 Strandbars in Knokke moeten het vanaf nu zonder muziek stellen.
Gianni Barbieux Strandbars in Knokke moeten het vanaf nu zonder muziek stellen.

Ook geen eten

Met het verbod wil de gemeente ook inspelen op de stijgende overlast van de decibeltoeristen die – volgens het gemeentebestuur – naar de kustgemeente afzakken voor de dj’s en muziek die er tot deze zomer werd gespeeld. Eerder deze zomer verscherpte burgemeester Leopold Lippens al de controles op het serveren van eten in strandbars, wat volgens het reglement verboden is maar toch gebeurde. Met het nieuwe verbod maakt de burgemeester een duidelijk statement dat opgelegde regels in de toekomst maar beter gerespecteerd worden. “Een ding staat vast: in de toekomst zal er geen eten meer geserveerd worden en zal er geen muziek te horen zijn”, besluit Lippens.

Boetes

Knokke-Heist werkt aan een kwaliteitsplan dat de uitstraling van de stad moet garanderen. Daarbij kunnen toeristen die in zwemkledij op de Zeedijk lopen of een maaltijd nuttigen op de grond beboet worden. “Als mensen zich niet kunnen gedragen, gaan we hard optreden. Het was hier bij momenten een circus deze zomer”, aldus schepen van Toerisme Anthony Wittesaele (Gemeentebelangen). Op sociale media circuleerden zelf filmpjes van toeristen die zich wasten in de befaamde roze fontein op het Lichttorenplein.

“We denken aan boetes van minimum 250 euro voor wie zich niet houdt aan onze gedragscode. Vanzelfsprekend gaan we op voorhand uitgebreid communiceren. Met deze ingrepen willen we de kwaliteit van de uitstraling van Knokke-Heist garanderen. Want anders stuikt ons visitekaartje, en dus ons businessplan, helemaal in elkaar.”

114 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • viviane van oosterwijck

    Prachtig * leer de mensen naar mekaar luisteren ipv naar schreeuwmuziek

  • Stefan Ducam

    Hier kun je hem geen ongelijk in geven: de ‘radio’ van het strand verbieden. De huidige draagbare Bluetooth boxen produceren meer decibels dan een stereo-keten van 20 jaar geleden. Geef mensen die de zee willen horen nog die mogelijkheid! Onze kust is al niet groot, er zijn al genoeg ‘strand’-bars, waar je nr muziek kunt luisteren. Het is egoïstisch om op een druk strand je eigen beat-box aan te zetten. Waarom ‘open-lucht’ boxen tolereren, als we vr gewone cafe’s strenge geluidsnormen hanteren?

Lees meer