Knokke kocht het kunstwerk Beach Castle.
Proot Knokke kocht het kunstwerk Beach Castle.

Negen nieuwe kunstwerken aan de kust na Beaufort

Komend weekend volgt de slotdag van de zesde editie van Beaufort. Het is de laatste kans om de beelden van de kunsttriënnale te bekijken in de negen deelnemende kustgemeenten. Ondertussen blikken zowel de provincie als de deelnemende kustgemeenten tevreden terug. In totaal werden negen werken aangekocht.
Sinds 30 maart bezochten ongeveer twee miljoen toeristen één of meerdere kunstwerken van het driejaarlijks kunstproject Beaufort. Deze bezoekers bestaan vooral uit koppels en ruimere gezelschappen zonder kinderen. 45 procent van de bezoekers is dagtoerist. Ruim de helft van de dagtoeristen bezoeken kunstwerken in meer dan één kustgemeente. Vooral de tram en de fiets zijn populair om zich te verplaatsen langs de Kust. Er waren 80 rondleidingen met een gids voor groepen. Treffend is de sterke belangstelling van het Nederlandse publiek voor Beaufort 2018. Beaufort kent een trouw publiek: twee op drie bezoekers bezocht ook een vorige editie. 
In totaal werden negen werken aangekocht. Bijna alle kunstwerken hebben ongeveer 150.000 euro gekost, waarbij de gemeenten en de provincie telkens de helft betaald hebben. Oostende betaalde voor het standbeeld in het Leopoldpark van Guillaume Bijl dan weer 35.000 euro. 
Op het Maurice Lippensplein in Knokke zal 'Beach Castle' van de Franse kunstenaar Jean-François Fourtou blijven staan. "Het kunstwerk viel goed in de smaak", zegt schepen van Toerisme Anthony Wittesaele (Gemeentebelangen). De kustgemeenten willen ook een volgende editie steunen. Dat was na de vorige jaargang wel anders. "Het succes van Beaufort is een praktijkvoorbeeld van hoe kustgemeenten elkaar kunnen versterken", vindt Franky De Block, voorzitter van Westtoer. (MMB/LBB)

Lees meer