7 Friedel Knudde (rechts) met een van haar medewerksters.
Jan Van Maele Friedel Knudde (rechts) met een van haar medewerksters.

Vanaf nu eet je ‘Hawaïaanse ijsjes’ op het strand van Knokke-Heist: “Verfrissend én amper 60 calorieën”

Op de Zeedijk in Knokke-Heist is het allereerste ‘Hawaïaanse ijssalon’ aan de kust geopend. Friedel Knudde (49) en Julie Georges (47) vonden de inspiratie tijdens een gezamenlijke vakantie en serveren de hele zomer dagelijks schaafijs – in de VS beter bekend als ‘snow cone’. “De eerste reacties zijn heel positief. Het is veel verfrissender dan een gewoon ijsje én een pak gezonder”, zegt Friedel.

Wie dezer dagen langs de Zeedijk in Duinbergen wandelt, op een boogscheut van het Casino, kan er amper naast kijken. Tal van kinderen lopen op het eerste zicht rond met een berg ijsblokjes met een kleurtje. Helemaal fout is die inschatting niet, aangezien de ‘snow cone’ effectief heel fijn gemalen ijs is met toegevoegde siropen voor de smaak. In de Verenigde Staten – en specifiek op Hawaï – zijn de ijsjes enorm populair. “Daar vind je dergelijke ijssalons op elke hoek van de straat. Een beetje zoals je aan onze kust overal schepijs kan kopen”, zegt Friedel Knudde.

7 De Hawaïaanse ijsjes lijken wat op sneeuw.
Jan Van Maele De Hawaïaanse ijsjes lijken wat op sneeuw.

60 calorieën

De 49-jarige vrouw uit Knokke is eigenlijk apothekeres, maar slaat deze zomer een compleet nieuwe weg in. Samen met Julie Georges, een lerares, opent ze ‘Hi Hawaiian Ice’ op de Zeedijk in Duinbergen. “Het idee ontstond twee jaar geleden, toen we samen op vakantie waren op Hawaï”, vertelt Friedel. “Eigenlijk is het een groot ijsblok dat in een machine gaat en eruit komt als sneeuw. Daarvan maken we een bol, waarna we beginnen met de toppings. Het ijs slorpt de smaken meteen op. Het is enorm verfrissend. Per ijsje kan je drie smaken combineren.” Het concept slaat, gezien het succes van de voorbije dagen, ook in ons land aan. Al moeten de meeste mensen wel wennen aan het idee. “Het merendeel van onze klanten kent het niet”, bevestigt Friedel. “Maar eenmaal ze proeven, zijn ze meteen verkocht. Het is enorm verfrissend. Bovendien is het in vergelijking met een normaal ijsje heel gezond. Een ‘snow cone’ bevat amper een 60-tal calorieën.” Ter vergelijking: in één bolletje schepijs zitten zo’n 110 calorieën.

7 Een voorbeeld van een kleurrijk Hawaïaans ijsje.
Jan Van Maele Een voorbeeld van een kleurrijk Hawaïaans ijsje.

13 smaken

Momenteel zijn er in het ijssalon 13 smaken beschikbaar. Bedoeling is om het aanbod tegen volgend jaar uit te breiden. Hoewel Julie en Friedel het succes van hun pop-up nog afwachten, zijn ze dus nú al bezig met de toekomst. Behalve de ‘sneeuwijsjes’ is er in het salon ook koffie beschikbaar in herbruikbare bekers. 

Wie deze zomer de opvallende ijsjes wil proberen, kan dagelijks op de Zeedijk in Duinbergen terecht tussen 13 en 22 uur. Alle smaken en soorten kosten 3 euro.

7 Deze kinderen genieten van een verfrissend Hawaïaans ijsje.
Jan Van Maele Deze kinderen genieten van een verfrissend Hawaïaans ijsje.
7 De Hawaïaanse ijsjes lijken op sneeuw.
Jan Van Maele De Hawaïaanse ijsjes lijken op sneeuw.
7 Deze kinderen genieten van een verfrissend Hawaïaans ijsje.
Jan Van Maele Deze kinderen genieten van een verfrissend Hawaïaans ijsje.
7 Deze kinderen genieten van een verfrissend Hawaïaans ijsje.
Jan Van Maele Deze kinderen genieten van een verfrissend Hawaïaans ijsje.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Pierre Burny

    Succes aan de dames! En aan de kniesoren: ze beweren nergens dat het nieuw is. En een cola is ook 'maar' water met een smaakje en kleurstof maar geen haan die er naar kraait. En dat het bordje in het Engels is: so what zeg. Ze durven proberen, dat op zich verdient applaus.

  • Lucas Vissers

    Lekker ijsje met kleurstoffen een echte lekkernij !

Lees meer