2 Johan Catteeuw (met geel hemd) schrijft al vijftien jaar de teksten van het Westvlams Gemiengeld Vintekoor. Ook de dertien andere zangers zijn al jarenlang dezelfde.
Timmy Van Assche Johan Catteeuw (met geel hemd) schrijft al vijftien jaar de teksten van het Westvlams Gemiengeld Vintekoor. Ook de dertien andere zangers zijn al jarenlang dezelfde.

"Eerste single haalde Big Brother"

JOHAN CATTEEUW BLIKT TERUG OP 15 JAAR 'WESTVLAMS GEMIENGELD VINTEKOOR'

Het Westvlams Gemiengeld Vintekoor bestaat vijftien jaar en viert dat met drie concerten en een nieuw dubbelalbum. "Zolang we gevraagd worden, blijven we optreden", zegt frontman Johan Catteeuw uit Bovekerke.

Het Vintekoor is een begrip in de streek. Hoewel het koor geen fulltime professionele bezigheid vormt voor de veertien leden, treedt het meer dan 20 keer per jaar op. 23 albums en vijftien jaar later vieren de mannen feest. Johan Catteeuw, tekstschrijver en frontman, blikt terug. "Het koor ontstond in november 2000, ten tijde van de eerste editie van Big Brother op VTM. Ik had een nummertje ingezongen over de exit van deelneemster Betty uit Ingelmunster. Het nummer had als titel 'Betty komt zo', op de melodie van 'Busje komt zo'. Ik zond het naar de redactie van Big Brother. Die gasten waren laaiend enthousiast. Ik moest eerlijk bekennen dat er toen nog geen koor was. Ik had alle stemmen zelf ingezongen. Ik verzamelde een paar mensen zodat we het nummer konden playbacken tijdens de live-uitzending op zondag. Na die eerste doortocht live op VTM, traden we nog een tweede keer op voor 5.000 mensen tijdens de uiteindelijke finale. We stonden daarna in de Dag Allemaal en de andere 'boekskes'."


Het allereerste optreden als een echt koor kwam er in Kortemark, voor de landelijke gilde. "We hadden toen nog maar vijf nummers, die we allemaal twee keer zongen. Tijdens een ander optreden moest zanger Marc, ook veearts, plots een keizersnede uitvoeren. Tijdens het tweede deel sloot hij zich weer aan bij de groep. Veel optredens vonden plaats in te kleine zaaltjes, waardoor de tweede rij zangers op de vensterbank moest staan. 'Mo gow zeg' was de eerste, meteen professionele cd. Dat heeft ons heel veel geld gekost en vooral veel moeite, want voor alle nummers die we coverden moesten we expliciet de rechten aanvragen. Ooit weigerde een Amerikaanse firma om het nummer 'Love and marriage' vrij te geven voor onze cover 'Vrijen en trouwen'. Het was de tijd dat er in de VS veel heisa was omtrent het homohuwelijk en ons nummer ging net daarover."

2
Benny Proot

Privéleven als inspiratie

Johan bewerkt de teksten. "Ik haal inspiratie uit het gewone leven. Als je alle teksten van onze cd's beluisterd, dan weet je ongeveer alles over mijn privéleven van de afgelopen vijftien jaar. We gebruiken ook geen plat dialect, maar eerder een gekuiste vorm, die voor iedere West-Vlaming begrijpelijk is."

25 verschillende zangers

De veertien koorleden zijn de afgelopen zeven jaar niet veranderd. "Een goed koorlid moet graag op de baan zijn en de vrouwen moeten dat oké vinden. Je moet een beetje kunnen zingen en een beetje kunnen dansen. Ons doel is vooral ambiance brengen. We kennen ook niet alle teksten van buiten. Van de meer dan 300 liedjes zijn er eigenlijk maar 75 die wij op optredens echt gebruiken. In totaal zijn er in die vijftien jaar ongeveer 25 verschillende zangers geweest, maar als nu iemand afhaakt, vervangen we die niet meer. We hebben ook wel een bende trouwe fans", lacht Johan. "We weten niet hoe lang we er nog mee doorgaan. Zolang ze ons vragen en zolang we met genoeg zangers blijven, doen we voort."


Op vrijdag 20, zondag 2 en zaterdag 28 november speelt het koor in de Koekelaarse Balluchon. Kaarten zijn verkrijgbaar via het nummer 0949/41.37.34 of twg.vintekoor@telenet.be. Met 'Ol uze beste 7!' is er meteen ook een nieuw dubbelalbum, verkrijgbaar bij de lokale dagbladhandel.

Lees meer