500 varkens komen om bij uitslaande brand in boerderij

Bij een uitslaande brand in een varkensboerderij in de Moervijverstraat in Bovekerke zijn woensdagavond omstreeks 23 uur 500 varkens om het leven gekomen. De brandweer had alle moeite om de vlammen onder controle te krijgen. "Het was meer dan 500 graden binnen en we moesten ons al snel terugtrekken door de rook", zegt kapitein Dries Depreitere van brandweer Koekelare.

De brand is ontstaan doordat een oververhitte verwarmingsketel in de stallen vuur vatte. De vlammen sloegen over op het isolatiemateriaal in het dak. Plots hing een enorme rookpluim boven de boerderij van landbouwer Franky Van Roose in Bovekerke en kwamen de vlammen door het dak. "Toen ik als eerste in de stallen ging kijken, was er enkel een zwarte rookpluim te zien. Ik kon geen enkel varken meer horen, de meeste hadden het leven al gelaten", licht de kapitein van de brandweer toe. Er zaten hoofdzakelijk biggen en enkele zeugen in de stal. Het waren de bewoners zelf die de brandweer hadden verwittigd.


Het duurde op zijn minst drie uur voor het vuur onder controle was. "De ene stal konden we niet meer redden. We probeerden in eerste instantie te voorkomen dat het vuur oversloeg op de andere stallen", gaat de kapitein verder. In allerijl voerden ze brandslangen en een waterpomp aan. "We zaten erg snel door de watervoorraad heen. Gelukkig is er een grote beek op tientallen meter van de stal."


Het kostte de brandweer veel moeite om de brandhaard te bestrijden. "Het was meer dan 500 graden binnen en we moesten ons terugtrekken door de enorme rookontwikkeling. We proberen de stal daarna te ventileren. Onze mensen, die binnenin probeerden te blussen, zaten al snel door de zuurstofvoorraad heen. Er moest erg snel nieuwe zuurstof worden aangeleverd", zegt de kapitein.


Uiteindelijk werd de hele stal verwoest en is er allicht voor tienduizenden euro's schade. Een branddeskundige kwam al ter plaatse. Gisteren werden de restanten afgebroken. (BBO)

Lees meer