2 De CD&V-kandidaten willen dat de federale regering de MUG-helikopter in de lucht houdt. Als steunbetuiging organiseerden ze alvast een ontbijt.
Foto Coghe De CD&V-kandidaten willen dat de federale regering de MUG-helikopter in de lucht houdt. Als steunbetuiging organiseerden ze alvast een ontbijt.

CD&V wil dat toekomstige regering mugheli structureel ondersteunt: “Voor West-Vlamingen is die heli van levensbelang”

CD&V wil dat de volgende federale regering de mughelikopter structureel ondersteunt. De West-Vlaamse CD&V-kandidaten op de Vlaamse, federale en Europese kieslijsten hebben dat engagement symbolisch ondertekend. “Het aanbieden van gezondheidszorg is geen taak van de bedrijfswereld of het verenigingsleven.”

De mugheli wordt voornamelijk ingezet in landelijke en verafgelegen locaties. De helikopter vertrekt vanuit de basis in Brugge en kan binnen de 15 minuten landen in heel West-Vlaanderen, een heel stuk van Oost-Vlaanderen en in Zeeland in Nederland. Gemiddeld redt de helikopter veertig levens per jaar. Maar de jaarlijkse kostprijs van de mugheli wordt geschat op ongeveer 600.000 euro, waaronder huurprijs, verzekeringen, voor de piloten en technici, brandstof en onderhoud. De uitbating is in handen van het de vzw Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening of IMDH. Die dienst kan rekenen op subsidies van de provincie en lokale besturen, maar ook van giften uit de bedrijfswereld en tal van benefieten, zoals de bekende 24 Uur van Snaaskerke. CD&V wil nu dat de helikopter structurele steun krijgt van de toekomstige federale regering. 

2 De MUG-heli, hier tijdens een interventie op de E40, is goed voor ongeveer drie interventies per dag.
BBO De MUG-heli, hier tijdens een interventie op de E40, is goed voor ongeveer drie interventies per dag.

“Taak van de overheid”

“Dankzij de mughelikopter kan een spoedarts ook in afgelegen gebieden snel ter plaatse zijn”, zegt Frederiek Vermeulen, lijstduwer voor de Kamer. “Voor West-Vlamingen is de mughelikopter dan ook van levensbelang. Vandaag wordt de helikopter echter in de lucht gehouden door bijdrages van de provincie, gemeentes, bedrijven en verenigingen. Het aanbieden van kwalitatieve gezondheidszorg is volgens CD&V geen taak van de bedrijfswereld, laat staan van het verenigingsleven via tal van benefieten en evenementen. Het is onbegrijpelijk dat minister Maggie De Block (Open Vld) de mughelikopter niet steunt. Wij willen dan ook dat de federale regering de mughelikopter structureel ondersteunt.” 

Ontbijt

Om hun engagement voor de volgende federale regering kracht bij te zetten, ondertekenden alle West-Vlaamse kandidaten op de CD&V-lijsten voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers, het Vlaams en Europees Parlement een symbolisch engagement. Dat gebeurde niet toevallig tijdens een ontbijt van de partij ten voordele van de mugheli. Ruim 800 deelnemers tekenden present in de sporthal van het landelijke Ichtegem. “Tot nu investeerde de overheid amper 62.500 euro in de vzw, maar dat is ruim onvoldoende. Met gemiddeld drie interventies per dag is de helikopter nochtans een vertrouwd beeld voor heel wat West-Vlamingen”, besluit Frederiek Vermeulen. 

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Erwin Vandriessche

    Zo een MUG-team helikopter zou er in elke provincie moeten zijn en betaald door de provincie zelf i.p.v. vrijwillige giften. Iedereen in nood profiteert ervan, doch niemand wil ervoor betalen. Dit toestel heeft al menig leven kunnen redden, die anders via een MUG-wegteam niet gered had kunnen worden, wegens aanrijtijd.

  • patrick lagae

    helemaal correct, Jan! Spijtig...

Lees meer