2 Enkele garnaalvissers bij hun vangst. Komt dit ‘Goud van de Noordzee’ straks steeds minder vaak voor.
PVBN Enkele garnaalvissers bij hun vangst. Komt dit ‘Goud van de Noordzee’ straks steeds minder vaak voor.

Eerste rapport over Noordzee: nog genoeg garnalen om een tomaat te vullen, maar hoe lang nog?

‘Goud van de Noordzee’ verdwijnt door opwarming, exoten komen steeds vaker voor

De Noordzee zit nog steeds vol grijze garnaal, maar door het warmere water neemt het aantal af. Er zitten nu vijf keer minder garnalen in de branding en vijf keer meer – giftige - pietermannen. Dat blijkt uit het eerste rapport ‘Hoe is de Noordzee eraan toe?’

De Noordzee is de voorbije halve eeuw met 1,7 graden opgewarmd. Daardoor trekken koudwatersoorten als garnalen weg en neemt het aantal exoten toe. Dat zijn dieren en planten afkomstig uit de Atlantische Oceaan of zuidelijker. Voorlopig nog blijft de garnaal de talrijkste soort in de branding. Op twee staat de zeedruif - een kamkwal - en op drie de kleine heremietskreeft.

Prijs

Het aanbod aan garnalen schommelt van jaar tot jaar. Momenteel zitten er volgens kustvissers enorm veel garnalen in de zee. “Vorig jaar kostte een kilo garnalen nog 25 euro omdat we toen 20 kilo garnalen opvisten in 12 uur terwijl je nu 5 à 6 euro betaalt omdat we 150 kilo naar boven halen in 12 uur tijd. Er is een overcapaciteit”, zegt reder Luc Bogaert.

2 De kleine pieterman met zijn giftige stekels komt vijf keer meer voor.
RV De kleine pieterman met zijn giftige stekels komt vijf keer meer voor.

Volgens Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee maakt de soort grote bokkensprongen. “Garnalen zijn een kortlevende soort die heel snel van veel naar weinig kan evolueren. Onze bevindingen zijn ook in de lijn van andere onderzoeken. “, zegt Seys. Kunnen we over tien jaar nog onze tomate crevette eten met garnaaltjes uit de Noordzee. Volgens de specialisten  is het moeilijk te voorspellen of de soort binnen enkele decennia verder zal wegtrekken naar koudere wateren. “We kunnen hierover geen voorspelling maken.”

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Alfons Detemmerman

    Het jaarlijkse fenomeen .... Het wordt vakantie dus worden er voorbereidingen genomen om de prijs die lang 8 a 9 euro is geweest op te drijven naar 20 euro. Met de horde toeristen van de zomermaanden wordt hij toch verkocht

  • Moehmena Rahous

    De logica is weg. In 50 jaar zou de Noordzee 1,5 graden opwarmen. Waarom enkel de Noordzee ? Indien 'klimaatopwarming' de oorzaak is, dan worden alle zeeen op aarde warmer. Daardoor moet er in die 50 jaar meer landijs smelten, bvb van Groenland, de Zuidpool, de Himalaya gletsers. Waardoor de zeespiegel (en de Noordzee) moeten stijgen met meer dan de normale 30 cm op 50 jaar. Maar... dat is niet zo. De vloedlijn van onze Belgische kust ligt nog steeds op dezelfde plaats... al 50 jaar !

Lees meer