-
ThinkStock -

Gemeente treedt toe tot statiegeldalliantie

De gemeente Koekelare treedt toe tot de statiegeldalliantie. Het voorstel werd unaniem goedgekeurd op de gemeenteraad nadat oppositiepartij CD&V een motie had ingediend. Al vond schepen Jessy Salenbien (sp.a) de timing van de motie opmerkelijk.

De statiegeldalliantie werd in 2017 opgericht. Hierbij roepen bedrijven, lokale overheden, organisaties en andere organisaties de regering op om statiegeld op alle PET-flessen en blikjes in te voeren. CD&V diende op de gemeenteraad een motie in om ook toe te treden tot de alliantie. “Er worden al gemeentelijke inspanningen geleverd via zwerfvuilacties, opruiming door gemeentelijke diensten, plaatsen van camera’s en andere preventieve acties”, zegt oppositieraadslid Tine Maertens. “Maar deze initiatieven zijn weinig structureel en ze kosten de maatschappij bakken geld: zowat 164 miljoen euro voor opruiming zwerfvuil in openbare ruimtes in Vlaanderen per jaar. Rondslingerend afval is niet alleen storend voor de mens, maar ook bedreigend voor de dieren en het milieu.” CD&V verwijst ook naar een opiniepeiling waarin 82 procent van de Belgen zich positief uitspreekt tegenover het statiegeldsysteem.

Kanttekening

De hele gemeenteraad stemde voor de toetreding. “We zijn we er absoluut van overtuigd dat er iets concreets moet worden uitgewerkt, zodat er iets kan gedaan worden aan het vele zwerfvuil”, reageert schepen van leefmilieu Jessy Salenbien. “Ik vind de vraagstelling van CD&V in volle verkiezingstijd evenwel frappant. Zowat anderhalf jaar geleden was er een algemene oproep tot toetreding, maar toen kwam geen motie van de CD&V. En ook CD&V-ministers Joke Schauvliege en Koen Van den Heuvel hebben hier geen actie in ondernomen. Eigenlijk heeft CD&V nu zelf aan dat haar ministers hebben gefaald. Wij traden destijds nog niet toe omdat het voorstel nog te veel vragen opwierp. Statiegeld mag niet worden beperkt tot een Vlaamse problematiek, maar moet worden uitgebreid op grotere, Europese schaal om te vermijden dat mensen zo dranken gaan inslaan uit onze buurlanden waar geen statiegeld van kracht is. Dit zou schadelijk kunnen zijn voor onze lokale middenstand.” Ook de praktische uitwerking van het inzamelen, moet verder worden bekeken. “Met deze symbolische actie streven we naar een structurele oplossing voor de vervuiling van straten, bermen, weilanden, stranden en zeeën door plastic flesjes en blikjes. Statiegeld zou de kosten bij de burgers weghalen en lokale overheden, maar een oplossing vragen vanuit de verpakkingsindustrie.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer