Een beeld ter illustratie.
Didier Verbaere Een beeld ter illustratie.

Koekelare schrapt septemberkermis

De kermis van Koekelare, die traditioneel van start gaat in het eerste weekend van september, gaat dit jaar niet door. Dat heeft het lokale gemeentebestuur beslist naar aanleiding van de verstrengde coronamaatregelen. “Het is een moeilijke beslissing geweest, maar de gezondheid van onze inwoners gaat voor”, zegt schepen van Feestelijkheden Dirk Ampoorter (sp.a).

“Vooral het feit dat het aantal aanwezigen op een (buiten)evenement is teruggeschroefd naar maximaal 200 aanwezigen heeft onze deze moeilijke beslissing doen nemen”, zegt Ampoorter. “We beseffen dat het geen gemakkelijke tijden zijn voor kermisuitbaters, maar we kunnen niet anders. De opgelegde veiligheidsmaatregelen zijn in de praktijk niet of nauwelijks uitvoerbaar. Bij diverse bezoeken aan kermissen in de regio bleek dat ze niet of nauwelijks nageleefd werden.”

Druk bezocht

De septemberkermis heeft in de afgelopen jaren een stevige reputatie opgebouwd en was dan ook meestal druk bezocht. “Om te voldoen aan de geldende maatregelen zouden ofwel enkele attracties moeten sneuvelen ofwel zouden we moeten uitwijken naar een andere locatie. Maar dat is praktisch gezien niet realistisch voor een kleinere gemeente zoals Koekelare. Denk maar aan alle nutsvoorzieningen of extra medewerkers die nodig zijn”, vervolgt de schepen Ampoorter. “Ik heb persoonlijk contact opgenomen met alle kermisuitbaters om ons standpunt uit de doeken te doen. Hopelijk kunnen we volgend jaar opnieuw uitpakken met een gezellige kermis waarop iedereen zich opnieuw zonder zorgen kan uitleven.” 

Het populaire nazomerfestival ‘Koekelare Leeft’, dat samenvalt met de jaarlijkse kermis, werd eerder dit voorjaar ook afgelast.

Lees meer