(vlnr) Kathy Beyen, Kristof Depreitere, Tom Taveirne, Robbie Defraeye en Tina Jansseune organiseren met de vzw Bierfanaten al voor de zevende keer het Streekbierenfestival
Benny Proot (vlnr) Kathy Beyen, Kristof Depreitere, Tom Taveirne, Robbie Defraeye en Tina Jansseune organiseren met de vzw Bierfanaten al voor de zevende keer het Streekbierenfestival

Streekbierenfestival pakt uit: 14 bieren in primeur, 6 nieuwe brouwers, geocaching en ecologische jetons

Op zaterdag 11 mei wordt De Balluchon weer omgedoopt tot de grootste bruine kroeg van West-Vlaanderen. Voor de zevende editie van het Streekbierenfestival pakt de organiserende vzw De Bierfanaten uit met tal van nieuwigheden. “Je kan hier zelfs bieren proeven die nog niet eens te koop zijn”, klinkt het fier.

Al van bij de start in 2013 is het Streekbierenfestival een schot in de roos. Het evenement lokt steeds zo'n 1.500 bezoekers naar zaal De Balluchon in Koekelare en is een absolute blikvanger in de regio. Inhoudelijk blijft het festival groeien. In 2016 kwam er bijvoorbeeld voor het eerst een Nederlandse en dus buitenlandse brouwer naar het festival. 

Zes nieuwkomers

“Deze editie ontvangen we zes brouwerijen die nog nooit eerder bij ons te gast waren", vertelt Robbie Defraeye. “Daarbij zitten Benoit uit Kortrijk, Circusbrouwerij uit Heestert, De Sater uit Eke, brasserie Lupulus uit Gouvy, Luxemburg. Uit het buitenland komen dit keer brouwerij Het Uiltje uit Haarlem, Nederland en brasserie Boujou uit het Normandische Chennebrun in Frankrijk. Voorts zijn wij het enige festival waar je het werk van De Dolle Brouwers uit Esen kan proeven. De standhouders komen uit maar liefst vijf verschillende provincies, wat bewijst dat ons festival een vaste waarde is geworden. Het is ook interessant op te merken dat behalve De Dolle Brouwers ook brouwerijen Leroy uit Watou, De Landtsheer uit Buggenhout en Het Anker uit Mechelen al sinds de eerste editie present zijn. In totaal kan je hier minstens 119 bieren proeven, waarvan zelfs veertien absolute primeurs. Twee daarvan zijn zelfs nog niet eens te koop.”

Festival gaat digitaal

Ook nieuw dit jaar is de samenwerking met de gratis app ‘Untappd’. “Zo gaan we met ons festival ook de digitale weg op. Ons evenement wordt een zogenaamde ‘verified venue’, waardoor de bezoekers via de app kunnen inchecken. Iedereen die Untappd gebruikt, kan ook de bierlijst raadplegen en de bieren een score geven. Na het festival kunnen wij alle data raadplegen: welk bier werd het meest geproefd of kreeg de hoogste score? Ook interessant: we krijgen ook een zicht van waar de bezoekers komen.” In onze wijde regio telt de app zo’n 10.000 gebruikers.

Ecologische jetons

Het Streekbierenfestival heeft ook aandacht voor het milieu. In samenwerking met sponsor tuincentrum Depreitere worden vanaf dit jaar 10.000 ecologische jetons verdeeld. “Concreet spreken we van ‘Ocean Tokens’”, zegt Kristof Depreitere. “Dit type jetons wordt gemaakt van oude visnetten. Vissers worden gestimuleerd om hun afgedankte visnetten in havens te verzamelen. Het afval wordt daar dan opgehaald en gerecycleerd tot een volwaardige nieuwe ‘groenere’ plastic. Dankzij deze jetons verminderen we de afvalberg. Trouwens, het bedrijf B-Token dat de jetons maakt, stort gedurende één jaar 10 procent van de omzet van de Ocean Tokens naar de Ecoduikers, een Belgische groep duikers dat onder meer visnetten uit de Noordzee haalt.” 

Geocaching

Het bierfestival pakt ook uit met geocaching, een schattenjacht op basis van GPS-coördinaten. “We pakken uit met zogenaamde ‘Geo-Art’”, pikt Tom Taveirne in. “37 zogenaamde schatten liggen vanaf 8 mei verspreid langs een traject van 12 kilometer door Koekelare. Wie ze allemaal weet te vinden, krijgt een kunststukje te zien in de vorm van een bierglas met schuim op. Ons doel is dus om geocachers te laten kennismaken met de Bierfanaten, de bierwereld en onze mooie gemeente.” 

Praktisch

Het festival in de Moerestraat 19 start op zaterdag 11 mei om 14 uur. Om middernacht worden de laatste jetons verkocht. De toegang is gratis, voor een jeton betaal je 1,75 euro. De bieren worden geschonken in glazen van 15 centiliter. “We zijn tenslotte een proeffestival”, knipogen de organisatoren. Wie liever geen bier drinkt, kan ook genieten van een mooie selectie wijn, cava en frisdrank. Er wordt ook catering voorzien. Voor de kinderen is een mooi springkasteel voorzien op het terras. Dj Bobo Kool, bekend van de Oostendse bar Lafayette, komt van 14 tot en met 17 uur funk, soul en motown draaien. Vanaf 17 uur zorgt Ten Square Feet voor akoestische muziek. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer