3 Peter Verbeke van Ter Duinen (links) en Rik Vermeersch van het Sint-Bernarduscollege uit Nieuwpoort slaan de handen in mekaar voor de eerste graad bij de hotelschool.
Benny Proot Peter Verbeke van Ter Duinen (links) en Rik Vermeersch van het Sint-Bernarduscollege uit Nieuwpoort slaan de handen in mekaar voor de eerste graad bij de hotelschool.

Ferre (12) droomt van Michelinster

HOTELSCHOOL TER DUINEN START VANAF SEPTEMBER MET EERSTE GRAAD

Wie droomt van een job in een hotel of restaurant, kan vanaf volgend schooljaar al op zijn twaalfde leren koken. De hotelschool Ter Duinen en het Sint-Bernarduscollege in Nieuwpoort slaan namelijk de handen in elkaar voor een eerste graad. Gisteren daagden al een dertigtal geïnteresseerde kinderen op. "Ik wil een eigen restaurant. Mét Michelinster", zegt Ferre (12) uit Laakdal.

Hotelschool Ter Duinen biedt al zeventig jaar een hotel- en restaurantopleiding aan vanaf het derde middelbaar. Momenteel telt de school 360 leerlingen. "Om de instroom in het derde jaar te verhogen, dit schooljaar hadden we een veertigtal starters, beginnen we in september met een eerste graad", legt directeur Peter Verbeke uit. "Anderzijds zijn er ook veel kinderen die er al jaren van dromen om kok te worden. We laten hen proeven van onze opleiding en geven hen een realistische kijk op hun toekomstige werkplek."

3 Ferre uit Laakdal.
Benny Proot Ferre uit Laakdal.

Sint-Bernarduscollege

"In het eerste jaar staan vijf praktijkuren per week op het programma en in het tweede acht. Algemene vorming krijgen ze op het Sint-Bernarduscollege in Nieuwpoort. Het schoolvervoer regelen we onderling. Ouders hoeven niet meteen in de geldbeugel te duiken, want een schoolkostuum zal in de eerste graad niet verplicht zijn. Zowel kinderen uit de regio als of uit de resta van Vlaanderen zijn welkom, want in ons internaat zijn zeker nog kamers vrij. Het blijft ook mogelijk om pas in het derde, vijfde of zevende jaar in te stappen."


Gisteren kwamen zo'n de dertig twaalfjarigen en hun ouders een kijkje nemen. Ook zaterdag zijn geïnteresseerden welkom tijdens de algemene infonamiddag tussen 14 en 17 uur.


Ferre Van Hove (12) uit Laakdal heeft er veel voor over om zijn droom waar te maken. "Het is twee uur rijden naar Koksijde, dus ik zal op het internaat verblijven. Maar ik weet al lang dat ik later een eigen restaurant wil runnen, liefst één met Michelinsterren. Ik serveer nu al eigen pastaschotels, maak zelf spaghetti en pudding. Ik kijke ernaar uit om professioneel keukenmateriaal te gebruiken. Zelf recepten samenstellen zal in het eerste jaar te hoog gegrepen zijn maar ze correct volgen is al een hele uitdaging."


Ook Chinakrit Phimthet (12) uit Oostduinkerke droomt van een eigen restaurant. "Wat ik het liefste eet, zijn eieren. Ik kan dan ook al goed omeletten en spiegeleieren bakken. In Koksijde hoop ik andere gerechten klaar te maken, zoals soep. Een echt voorbeeld in de keuken heb ik niet. Ik vaar mijn eigen koers."


Directeur Verbeke hoort het graag. "We zijn verheugd met de grote interesse uit heel Vlaanderen. De andere hotelscholen bieden dat al veel langer aan, nu sluiten we ons daarbij aan. Uniek is wel dat we voor de algemene vorming samenwerken met een andere school. Nieuwpoort was vragende partij, vandaar onze keuze. Voor de opstart hoeven we geen extra personeel aan te werven of investeringen te doen."

3 Chinakrit uit Oostduinkerke
Benny Proot Chinakrit uit Oostduinkerke

Lees meer