Vincent Florizoone organiseert op 5 juli Flemish Food Bash op het Oostduinkerkse strand.
Foto PVBN Vincent Florizoone organiseert op 5 juli Flemish Food Bash op het Oostduinkerkse strand.

Florizoone verzamelt sterrenchefs op strand

CHEF-KOK MIKT OP 5.000 BEZOEKERS VOOR FLEMISH FOOD BASH

Flemish Food Bash op 5 juli wordt dé culinaire topper deze zomer op het strand van Oostduinkerke. Veertig koks uit de hele wereld zullen duizend tot tweeduizend gerechtjes klaarmaken tijdens een gastronomisch festival dat twaalf uur zal duren. Initiatiefnemer Vincent Florizoone verwacht 5.000 mensen.

Vorig jaar organiseerde Vincent Florizoone, chef-kok van het Nieuwpoortse restaurant Grand Cabaret, de eerste editie van Flemish Food Bash in Café d'Anvers. Daar kwamen duizend mensen op af. Dat aantal ziet Florizoone het liefste vervijfvoudigd op 5 juli op het strand van Oostduinkerke. Hij haalt dan ook alles uit de kast voor de tweede editie. "Met in totaal achttien sterren mogen we stellen dat we voor één dag het grootste sterrenrestaurant ter wereld zijn." Eén van de toppers is het Italiaanse restaurant La Pergola dat liefst drie sterren achter zijn naam heeft.

Van cake tot cocktails

"Elke chef zal drie uur werken en niet langer. Want het is de bedoeling dat de collega's zelf kunnen genieten en bijleren", zegt Florizoone. "We maken een krantje met daarin 72 recepten die elke horecaliefhebber zal weten te smaken. Werken met streekproducten staat voorop. Naast koks nodigen we acht patissiers, vier bakkers, vier slagers en vier kaasspecialisten uit. We hebben ook een speciale stand waar het verhaal van cacaoboon tot chocolade verteld wordt. We schenken dertig verschillende bieren van de ambachtelijke brouwerij De Struise Brouwers uit Vleteren. Tot slot maken twintig bartenders je wegwijs in de cocktailwereld. Ze promoten vooral Vlaamse gins, jenever en Belgische likeuren."


Vincent Florizoone reisde zelf de wereld rond om zijn gastronomische kennis uit te breiden. "Zo heb ik heel wat collega's leren kennen. Het was voor mij een uitdaging om ze allemaal samen te brengen in een totaalevenement."

Tatoeages en kappers

"Want de Flemish Food Bash is meer dan eten en drinken. Graffitikunst, bodypainting, tatoeagekunstenaars en skatedemonstraties, dj-sessies en een haarstijlstand maken het tot een compleet verhaal. In een ongedwongen sfeer met zicht op zee willen we onze kennis tonen aan collega's, foodies en lekkerbekken." Het worden nog drukke weken, want zo'n evenement op een strand is niet vanzelfsprekend. "Dat klopt", bevestigt Vincent. "Het zal zeker een week duren voor we alles hebben opgebouwd. Centraal komen twee ruime blokken met alles samen tien keukens en een werkruimte voor de andere ambachten."

Dertig euro

Flemish Food Bash start zondag 5 juli om 12 uur. Een onlineticket kost dertig euro en bevat alle recepten van de 72 gerechten en cocktails. Gerechten en cocktails kosten telkens zes euro en bieren drie euro. De maximumcapaciteit is vijfduizend mensen. De helft van de tickets is al verkocht. Www.flemishfoodbash.com.

Lees meer