Koksijds burgemeester Marc Vanden Bussche.
GUS Koksijds burgemeester Marc Vanden Bussche.

Burgemeester ‘oudste gemeente van Vlaanderen’ zit met veel vragen na overleg: “Wij weten niet waar de besmette mensen in Koksijde zich bevinden”

“Ik kom met meer vragen dan met antwoorden terug na het overleg met de West-Vlaamse gouverneur daarnet”, reageert Koksijds burgemeester Marc Vanden Bussche (LB) scherp. Vrijdag houdt hij in zijn gemeente spoedoverleg om zelf maatregelen uit te schrijven.

“Ik zit met twee grote bezorgdheden”, zegt Vanden Bussche. “Het kan niet dat je als gemeente niet rechtstreeks op de hoogte wordt gesteld als er een besmette persoon is gesignaleerd. In Ardooie bijvoorbeeld wist de burgemeester van niets. Als we gericht willen optreden, moeten we ook weten wie de persoon met het coronavirus is. Anderzijds hebben we geen informatie over de capaciteit van de omliggende ziekenhuizen. De informatiedoorstroom kan veel beter. Vaak weten we het sneller via de media. Momenteel volgen we alleen de opgelegde overheidsinstructies. Extra waakzaamheid is nodig gezien we in onze gemeente veel senioren hebben. Paniek mag er niet zijn maar gebruik vooral het gezond verstand. Zelf sluiten we nog geen openbare gebouwen af of laten we evenementen niet doorgaan.”

Koers

 “Vrijdag roep ik alle actoren zoals woonzorgcentra, organisatoren, scholen, seniorenconsulente enzovoort samen om eventueel extra maatregelen uit te schrijven. Ik denk daarbij onder meer aan de koers Bredene-Koksijde classic op vrijdag 20 maart. Een voorstel is om de receptie bij de aankomst niet te laten doorgaan. Dat en nog meer bespreken we overmorgen. Ondertussen hebben we al eigen maatregels uitgewerkt. Na de krokusvakantie hebben we twee gemeentelijke medewerkers die naar Noord-Italië waren geweest gevraagd om thuis te werken. Hetzelfde deden we bij de scholen. Twee tot drie kinderen hebben we laten testen op het coronavirus. We willen goed voorbereid zijn en daarvoor hebben we alle essentiële informatie nodig.”

Het woonzorgcentrum Dunecluze in Koksijde heeft beslist dat het vanaf 12 maart niet meer mogelijk is om te gaan eten in het centrum en dat voor onbepaalde tijd.

Lees meer