Een sfeerbeeld van de nieuwe tentoonstelling
Delvaux FPDM Peter Blanckaert Een sfeerbeeld van de nieuwe tentoonstelling

Museum Paul Delvaux zet fresco’s in de kijker

De Stichting Paul Delvaux bestaat veertig jaar en viert dat met een tentoonstelling gewijd aan de fresco’s die de schilder halfweg 1900 creëerde. Het museum Paul Delvaux in Sint-Idesbald brengt ook hulde aan wijlen Walter Vilain, die een groot bewonderaar was van Delvaux.

“Tussen 1954 en 1956 schilderde Paul Delvaux een fresco op alle wanden van de woonkamer en de mezzanine van de woning van Gilbert Périer in Brussel”, laat Julie Van Deun weten. “De muurschilderingen beslaan een oppervlakte van 240 vierkante meter en vormen één van de grootste kunstwerken van ons land. Delvaux had twee jaar nodig om die reusachtige opdracht te voltooien. In de tentoonstelling tonen we het creatieproces van de kunstenaar. We lieten de voorontwerpen op een groot formaat reproduceren. Naast de fresco’s zetten we ook Walter Vilain in de kijker die dit jaar overleed. Hij woonde in Sint-Idesbald en was een leerling van Delvaux. Vorig jaar nog kopieerde hij het fresco dat Delvaux in 1949 op de muur van de atelierwoning van George Grard had geschilderd. Walter Vilain was ook één van de stichtende leden van de Stichting Paul Delvaux. De bedoeling van die vereniging is om het werk van Paul Delvaux te beschermen en bekend te maken. Alleen de Stichting is bevoegd om toestemming te geven om het werk van Delvaux te gebruiken. Ze bezit meer dan 3000 werken die alle periodes en technieken bestrijken. Daarnaast heeft ze een uitgebreid archief met brieven, handgeschreven aantekeningen, foto’s, video- en audiofragmenten.” 

Het museum vind je in de Paul Delvauxlaan 42. Het is open van dins- tot en met zondag van 10.30 tot 17.30 uur. Tijdens de schoolvakanties en op feestdagen is het ook open op maandag. Info: www.delvauxmuseum.com.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer