Twitter

Spectaculaire beelden: waterhoos gespot voor Belgische kust

In afwachting van de hittegolf die ons land zal treffen vanaf donderdag, zitten we nog even in onstabiele lucht. Het leverde alvast spectaculaire beelden aan onze kust. Deze voormiddag werd in Oostduinkerke, De Panne en Blankenberge een prachtige waterhoos gespot.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Deze natuurfenomenen ontstaan door enkele krachtige onweersbuien in samenwerking met een rustige Noordzee", meldt Noodweerbenelux. Een redder uit De Panne kon de indrukwekkende beelden maken, op Twitter doken deze voormiddag nog meer video’s op. Ook in Oostduinkerke en Blankenberge werd de waterhoos gespot. 

“Waterhozen komen aan de Belgische kust vooral voor in de late zomer en het vroege najaar. Dan is de zee immers helemaal opgewarmd. Het temperatuurcontrast met de koude bovenluchten is dan het grootst. Dat temperatuurcontrast is een noodzakelijke voorwaarde om waterhozen te doen ontstaan. Het is meteen ook de reden waarom het in die periode van het jaar aan zee soms intenser kan regenen dan in het binnenland", legt Frank Deboosere uit op zijn website.

Een waterhoos is aan de Belgische of Nederlandse kust niet zo zeldzaam, elk jaar zijn er wel enkele zichtbaar. Nog volgens Deboosere zijn waterhozen veel onschuldiger dan een windhoos of tornado. “Ze zijn meestal niet zo krachtig als hun soortgenoten boven land. Een groot vaartuig ondervindt meestal weinig hinder, maar voor surfers en kleine zeilbootjes ligt dat natuurlijk anders. Bij kans op zware buien moeten zij extra voorzichtig zijn.”

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Yelene dekann

    geweldig,mooi,natuur is toch schoon waarom hebben sommigen er zo weinig respect voor

  • Frans Beylemans

    Wauw spijtig dat ik niet de eer heb gehad om dit mooie wonder van moeder natuur te kunnen zien. Er zijn nog zoveel mooie dingen hier op aarde te bewonderen en de mens maakt het gewoon kapot waardoor ze nu een andere planeet zoeken om deze ook stuk te gaan maken. Mensen moeten is wat meer respect hebben voor de aarde want ze is het beu en laat het ook goed zien en voelen.

Lees meer