Het team van Willem en Shannah na de prijsuitreiking maandagavond
Pieter D'Hoop Het team van Willem en Shannah na de prijsuitreiking maandagavond

Willem Hiele wint Restaurant Philosophy Award van Gault & Millau

In 2017 bekroonde de restaurantgids Gault & Millau Willem Hiele (37) uit Koksijde nog met de titel ‘Ontdekking van het jaar’. Dit keer kreeg hij van datzelfde bedrijf de Restaurant Philosophy Award voor het belevingsgericht verhaal dat hij samen met zijn vrouw Shannah Zeebroek vertelt. 

“Ons restaurant is ingericht in een vissershuisje uit 1832”, schetst Willem. “Ik ben de achtste generatie van onze familie die hier zijn toekomst uitbouwt. Opgegroeid tussen de appelbomen en de zilte geur van visnetten die hingen te drogen. Met die nostalgie als bagage startten we zes jaar terug ons eigen restaurant. We pakken eten persoonlijk aan. Tegen de zomer zal ik meer dan tachtig procent van onze groenten en kruiden uit mijn eigen tuin kunnen halen. Als Northsea Chef gebruik ik enkel vis uit onze eigen Noordzee. Voor het vlees werk ik samen met beenhouwers die met de juiste etiquette hun job doen. Vrijheid is het hoogste goed. Onder een baas werken is niet aan mij besteed. Ik wil mijn gedacht doen en die aanpak werkt.”

Wandeling

“We zijn uitgegroeid tot een belevingsrestaurant waar de gasten mee stappen in ons verhaal. Ze kunnen kiezen uit een lunch met vier gerechten, een kleine wandeling met vijf of een grote met zeven creaties. Wat ik op het bord dresseer, blijft een verrassing. Samen met Shannah maken we er een erezaak van om ons verhaal te delen met de gasten. Ze moeten weten waarom we serveren wat we serveren. Onze ecologische voetafdruk willen we zo klein mogelijk houden. In tijden waar het klimaat hét gespreksonderwerp is geven we als restauranthouder het juiste voorbeeld.”

Onze gasten moeten weten waarom we serveren wat we serveren

Willem Hiele

Het is de vierde keer dat Gault & Millau de Culinary Innovators Awards uitreikt. Er zijn negen categorieën en Willem Hiele scoorde met zijn filosofie het beste van de vijftien deelnemende restaurants. “Hij brengt de filosofie van het terroir van het polderlandschap op een prachtige manier in zijn gerechten”, vindt Sven Van Coillie van Gault & Millau. “Hij combineert seizoensgebonden ingrediënten uit eigen tuin met het beste uit de Noordzee.”

Beloond

Het harde werk van Shannah en Willem loont. In 2017 kroonde Gault & Millau hen tot ‘Ontdekking van het jaar’. Vorig jaar verscheen Willem Hiele op de 170ste plaats op de OAD lijst met beste Europese restaurants. OAD staat voor Opinionated About Dining. Bijzonder is dat er bij de quotering ook rekening gehouden wordt met de beleving. De plaatsen op de lijst zijn bepaald op basis van 200.000 reviews. Binnenkort verschijnt de nieuwe uitgave en wie weet stijgt Willem Hiele op de Europese restaurantladder.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer