Nicole (84) aan het werk in haar schildersatelier.
Bral Nicole (84) aan het werk in haar schildersatelier.

"Drie uur gebeld met oplichter. Niet slim, hé?"

KUNSTACADEMIE START BENEFIET NADAT VROUW (84) 4.000 EURO KWIJT IS

Nicole De Doelder (84) uit Kontich is al haar spaarcenten kwijt. Vorige week werd ze er via de telefoon ingeluisd door een oplichter die haar rekening plunderde en ervandoor ging met 4.000 euro. De Kunstacademie in Mechelen, waar Nicole les volgt, heeft een benefiet opgezet om Nicole haar centen terug te betalen.

Ondanks haar leeftijd is Nicole De Doelder (84) uit Kontich nog heel goed bij de pinken. Toch liet ze zich vorige week oplichten via de telefoon. "Ik kan het nog steeds niet geloven dat ik er met open ogen ben ingetrapt", zucht Nicole.

'Medewerker' Microsoft

"Ik werd opgelicht door iemand die zich voordeed als een medewerker van Microsoft. De man zei in het Engels dat er problemen waren met mijn computer en dat we die samen konden oplossen. Hij overtuigde me om een programma te installeren dat de problemen zogezegd zou oplossen. Dat telefoontje heeft zeker drie uur geduurd. De kost daarvan was zogezegd 49 euro. Om die te kunnen betalen had hij mijn bankrekeningnummer nodig. Via een fake beeld leek het alsof hij dat bedrag van mijn rekening haalde, maar ondertussen haalde hij heel mijn rekening leeg. Op het moment dat ik doorhad dat er iets niet in de haak was, had hij de volledige vierduizend euro al overgeschreven."


In paniek belde Nicole terug naar de echte helpdesk van Microsoft. Die waren er rotsvast van overtuigd dat Nicole opgelicht werd. "Ik ben volledig blut nu en ik heb mijn juwelen moeten verkopen om verder te kunnen", gaat Nicole emotioneel verder.


"Ik volg digitale media aan de Academie in Mechelen. Ik kan daardoor heel goed overweg met computers. Extra dom dus dat ik me er heb laten in luizen." Nicole heeft al een deel van haar spaarcenten kunnen recupereren via de bank, maar de rest zal ze wellicht nooit meer terug zien.


In de Academie, waar Nicole naast digitale media ook schilderkunst volgt, willen ze Nicole uit de nood helpen.

800 euro ingezameld

"Haar leerkracht digitale media, Valerie Baeyens, heeft een crowdfunding opgestart met bijgevoegd filmpje waarin Nicole haar verhaal doet in het Engels", vertelt directeur Hans Martens. "We proberen in één maand tijd Nicoles spaarcenten terug bij elkaar te krijgen. Na een paar dagen hebben we al achthonderd euro verzameld, dat is al ruim twintig percent van onze doelstelling. Maar om de vierduizend euro te halen zal ik in de academie nog eens moeten rondgaan met mijn klak", lacht Martens. "Als we er echt niet komen, kunnen we nog steeds een event organiseren ten voordele van Nicole."


Nicole steunen kan via onderstaande link: www.gogetfunding.com/artschool-against-phishing.

Lees meer