Circustent van legende Bill Kartoum staat te koop

WEDUWE PATRIZIA GAAT NIET DOOR ZONDER HAAR MAN

De circustent van de legendarische circusdirecteur Bill Kartoum, geboren als Leo Verswijvel, mét vrachtwagen en bijbehorende aanhangwagen wordt verkocht. Dat werd door Bills weduwe Patrizia beslist, die zonder Bill het circusleven niet meer ziet zitten.

"Het opbouwen en afbreken is voor mij als alleenstaande vrouw niet te doen", legt Patrizia uit. "Wij hebben geen kinderen. En iemand in dienst nemen, valt me financieel te zwaar."

Haar man, circuslegende Bill Kartoum, overleed vorig jaar op 5 november. Hij wilde doorgaan tot zijn 99ste, maar een val van een ladder in augustus vorig jaar besliste daar anders over. Aanvankelijk leken de gevolgen niet zo erg te zijn. Maar langzamerhand kreeg Bill evenwichtsstoornissen, die uiteindelijk leidden tot een hersenbloeding. Bill was een eeuwige optimist. Twee uren voor hij voorgoed zijn ogen sloot, grapte hij op zijn ziekbed nog tegen zijn Patrizia. Hij stak zijn twee vingers naar omhoog, waarmee hij bedoelde dat hij binnen twee dagen thuis zou zijn. Bill was clown in hart en nieren. Maar ook andere circusdisciplines ging hij niet uit de weg, zoals leeuwen- en berentemmer, draadloper, messenwerper en scherpschutter.

In de jaren 60 en 70 trok hij naar Turkije, het Midden-Oosten en Italië, waar hij onder andere meespeelde in tientallen spaghettiwesterns. In Italië leerde hij Patrizia Lotti kennen, de vrouw met wie hij sinds 1975 een onafscheidelijk duo vormde. Zowel in het circus- als in het echtelijke leven.

Het overlijden van Bill viel voor Patrizia heel zwaar. Lange tijd verkeerde ze in diepe rouw en had ze het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. De dieren waarmee ze optrad verzorgt ze vandaag met veel liefde. Om aan de kost te komen, treedt ze opnieuw op met de hulp van een van Bills vrienden in scholen en rusthuizen. De bewoners van Kontich en omgeving beschouwen Bill als een monument. Ook de erfgoedraad sloot hem in de armen.

Zondag tijdens de erfgoeddag werd het leven van Bill in het gemeentehuis van Waarloos nog eens in de kijker geplaatst. Patrizia verzorgde enkele acts met haar dieren.

De circustent van Bill en Patrizia staat te koop. Ook de vrachtwagen en bijbehorende aanhangwagen worden verkocht.
RV De circustent van Bill en Patrizia staat te koop. Ook de vrachtwagen en bijbehorende aanhangwagen worden verkocht.

Oude tent weggeblazen

De circustent van Bill en Patrizia is zo goed als nieuw. Ze werd in 2015 aangekocht, nadat de vorige tent door de wind aan de Belgische kust werd weggeblazen. Ze is dertien op vijftien meter groot. Slechts zesmaal werd ze opgesteld. Binnen heeft de tent een donkerblauwe kleur met sterretjes en buiten is ze rood, ook met sterretjes.


De vrachtwagen en aanhangwagen werden door Bill gebruikt voor het vervoer van de tent en de materialen voor de opbouw ervan. De prijs voor het circus en de voertuigen is overeen te komen.


Geïnteresseerden kunnen contact nemen met Patrizia Lotti op 0473/80.49.41

Lees meer