3 DE firma ADK liet 286 verwarmingsketels controleren door niet-opgeleide medewerkers.
rr DE firma ADK liet 286 verwarmingsketels controleren door niet-opgeleide medewerkers.

Julia (82) stierf aan CO-vergiftiging, firma die knoeide met controle van haar gasketel is nu veroordeeld

De firma ADK uit Kontich en zijn twee zaakvoerders zijn schuldig aan de dood van de 82-jarige Julia Spoelders uit Lint die stierf  aan een CO-vergiftiging. Nochtans was haar verwarmingsketel amper enkele weken eerder gecontroleerd. De medewerker van ADK was echter niet opgeleid voor controles van gasketels. 

De onzorgvuldige controle van ADK dateert van april 2015. In die periode liet ADK, een KMO uit Kontich  gespecialiseerd in sanitair en verwarming, maar liefst 286 gasketels nakijken door niet-opgeleide controleurs. Toch leverde ADK een keuringsattest af, maar dat was dan ondertekend door de zaakvoerder die wél een erkenning als controleur had. 

Bij Julia Spoelders uit Lint had die onzorgvuldige controle fatale gevolgen. Zij werd op 1 april 2015 dood in haar zetel aangetroffen. Haar verwarmingsketel was een maand eerder gecontroleerd door ADK. 

3 Julia Spoelders, CO-dode Lint in 2015
RV Julia Spoelders, CO-dode Lint in 2015

De openbare aanklager:  “De controle was uitgevoerd door technicus Hamza B. van de firma ADK. De man was enkel opgeleid om mazoutketels na te kijken, niet voor gasketels. Toch deed hij dat. Op het keuringsattest vulde hij het erkenningsnummer van bedrijfsleider Bennie D.K. in. Na de dood van mevrouw Spoelders keek een deskundige de gasketel na. Onder andere de warmtewisselaar zat verstopt. Mede daardoor werd de CO-vergiftiging veroorzaakt.”

De rechters oordeelden maandagmorgen dat de zaakvoerders de reglementering aan hun laars hadden gelapt wegens personeels- en tijdsgebrek. 

De rechtbank: “U hebt het belang van de reglementering op controle van verwarmingsketels genegeerd. Die laksheid heeft het leven gekost aan Julia Spoelders. De dood van de 82-jarige dame heeft het bedrijf wakker geschud. Pas daarna heeft ADK  maatregelen genomen om de controles te verbeteren en beter opgeleid personeel aan te werven.”

De firma  ADK wordt veroordeeld tot een geldboete van 100.000 euro, waarvan de helft met uitstel. De schadevergoedingen aan de familieleden van Julia Spoelders waren eerder al uitbetaald. 

De twee zaakvoerders Bennie en Nico D.K. krijgen een celstraf van 1 jaar opgelegd. Die hoeven zij niet uit te zitten als zij binnen de drie jaar geen nieuwe feiten plegen. 

Eén werknemer krijgt een werkstraf van 100 uur, met uitstel en twee werknemers krijgen opschorting van straf. 

De firma ADK bvba had na het dodelijke ongeval honderden gasketels op eigen kosten herkeurd. De planning in het bedrijf werd verstrengd en nieuwe, voldoende opgeleide technici werden aangeworven. 

De familie van Julia Spoelders kan zich vinden in het oordeel van de rechtbank. “De firma en de zaakvoerders zijn schuldig verklaard. Dat was voor ons het belangrijkste. Zij hoefden niet naar de gevangenis. Ook de rechtbank is overtuigd dat moeder nog had geleefd als ADK zijn controles correct had uitgevoerd.  Moeder was 82 jaar maar zij trok  goed haar plan. Elke dag maakte zij haar fietstochtje. Dat had zij nog jaren kunnen doen. Haar dood was gemakkelijk te voorkomen geweest als iedereen correct zijn werk had gedaan.  De firma mag zich gelukkig prijzen dat er niet veel meer slachtoffers zijn gevallen.”

3 Julia Spoelders overleed aan CO-vergiftiging één maand nadat haar verwarmingsketel onzorgvuldig was gecontroleerd.
rr Julia Spoelders overleed aan CO-vergiftiging één maand nadat haar verwarmingsketel onzorgvuldig was gecontroleerd.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Vera Bres

    Zelfs als de keuring perfect was gedaan ,maar de keurder heeft hier voor geen vergunning /bekwaamheid attest ,dan mag het volgens de wet niet .Iemand zonder rijbewijs die perfect kan rijden mag ook de weg niet op.

Lees meer