2 Rik Remmery en delicatessen. Het is en blijft een match.
Joke Couvreur Rik Remmery en delicatessen. Het is en blijft een match.

15 jaar nadat hoofddoekenkwestie Naima de ondergang van zijn bedrijf inluidde, maakt Rik Remmery comeback in delicatessenwereld

15 jaar nadat dreigbrieven aan het adres van Rik Remmery- Vannieuwenhuyse (66) hem wereldberoemd maakten, maar tegelijkertijd z’n wereld deden instorten, is hij meer dan ooit terug. Sinds kort is hij weer actief in zijn geliefde delicatessenbranche en bovendien startte hij een actie tegen de besnijdenis van jongens. Een gesprek over verleden, heden en toekomst.

Rik Remmery had het voor mekaar. De gewezen politieman startte in 1987 het delicatessenbedrijf NV Remmery in Ledegem. Wat aanvankelijk een groot risico leek, groeide uit tot een succesverhaal: Remmery had 60 werknemers in dienst en zijn producten waren een hit in heel Europa. Maar toen Rik op 22 november 2004 zijn brievenbus opende, bevatte die een brief die heel z’n leven op z’n kop zou zetten. In een tijdspanne van dik drie maanden ontving Remmery acht dreigbrieven. De anonieme schrijver eiste het ontslag van Naïma Amzil, een vrouw van Marokkaanse afkomst die sinds 1997 in Remmery ’s bedrijf werkte en op de werkvloer een hoofddoek droeg. Rik weigerde en de situatie escaleerde. De brieven werden doodsbedreigingen, kogels inclusief, en er werd zelfs gedreigd om de producten van de NV Remmery te vergiftigen met kwik. Maar Remmery hield voet bij stuk. Amzil bleef bij hem werken. Dat leverde hem steun op uit veel verschillende hoeken, zelfs van het koningshuis. 

Alles kwijt

Uiteindelijk werd er in heel deze kwestie niemand veroordeeld. “Maar de gevolgen voor de NV Remmery waren keihard en we waren genoodzaakt om alles te verkopen. We waren welstellend, maar plots alles kwijt”, vertelt Rik. “We zagen zwarte sneeuw, gingen door een heel moeilijke periode. Iets wat ik niemand toewens.”

2 Rik Remmery en Naïma Amzil kregen indertijd zelfs steun van het koningshuis.
REUTERS Rik Remmery en Naïma Amzil kregen indertijd zelfs steun van het koningshuis.

Remmery verdween uit beeld en verkaste naar Frankrijk. Maar hij is terug en woont vandaag in de Roeselaarse deelgemeente Oekene. “Ik keerde terug naar België omdat ik m’n twee kleinzoontjes niet kan missen”, zegt hij. 

Calitess NV

En ook de voedingssector oefent nog altijd een enorme aantrekkingskracht uit op Rik. En hoewel hij ondertussen op een leeftijd is waarop de meesten al met pensioen zijn, droomde hij ervan om de draad weer op te pikken. “Een eigen commerce van nul opstarten was niet haalbaar. Maar gelukkig haalde Rik Van de Casteele, zaakvoerder van Calitess NV in Eke, me aan boord. Hij heeft een gelijkaardige zaak als ik indertijd, maakt prachtige producten en gelooft in mij. Ik ben hem enorm dankbaar, want ik heb dit nodig.”

Escargots

Bij Calitess focust Rik op het ontwikkelen van nieuwe producten. “Ik voel me als herboren sinds ik weer in de delicatessenbranche actief ben”, glundert hij. “Ik ben niet van plan om Rik teleur te stellen. We werken goed samen. We hebben al onze eerste klanten binnen, en ik ben zeker dat we er zullen komen. Binnenkort starten we de escargots weer op. Die worden net zoals vroeger geraapt in Turkije en bereid volgens mijn recept. En er zit nog veel meer aan te komen. Maar ik voel dat ik mezelf af en toe wat moet intomen. De goesting is zo groot. Ik ga sowieso werken tot ik doodval.”

Loze beloftes

Rik Remmery is back. Dat is zeker. Maar toch blijft hij een tikje verbitterd over het verleden. “Het koningshuis en de politiek beloofden ons door dik en dun te steunen. Toen Naïma zelf haar ontslag indiende was er een oplossing voor heel de kwestie. Maar die moest ik op hun vraag terugdraaien. Was dat niet het geval geweest, dan was ik nu nog zaakvoerder van de NV Remmery en had m’n leven er compleet anders uitgezien. Maar we kregen zero steun, enkel loze beloftes.”

Besnijdenis

Toch zoekt Rik nu opnieuw toenadering tot de politiek. Zij kunnen helpen bij een gevecht dat hij sinds enkele maanden voert: de strijd tegen de jongensbesnijdenis. “Door wat ik de voorbije jaren meemaakte, ben ik heel emotioneel geworden. Daardoor kijk ik bij een reportage over besnijdenissen van meisjes liever weg. Toch dwong ik mezelf enige tijd geleden om te kijken. Achteraf was ik er kapot van, maar ook overtuigd: dit kan niet meer. Vrij naïef startte ik een schrijfactie aan het adres van politici en kwam in contact met GAMS België, een vzw die strijdt tegen vrouwelijke genitale verminking in België en in de rest van de wereld.” Jongensbesnijdenissen zijn daarentegen een ander paar mouwen en tegenwoordig Riks focuspunt. “Er is echt niemand die zich hier iets van aantrekt. Het wordt als normaal beschouwd, terwijl die jongetjes gewoon verminkt worden. Maar van een kind blijf je af, tenzij het medisch echt noodzakelijk is”, klinkt Rik strijdvaardig. 

Front vormen

In eerste instantie hoopt Rik een debat over het thema op gang te trekken. Dit zowel op politiek vlak, maar ook met de gemeenschappen waar jongensbesnijdenissen gemeengoed zijn. “De politiek moet een front vormen, over de partijgrenzen heen. Ik heb goeie contacten met Els Van Hoof (CD&V), Valerie Van peel (N-VA), Bart Staes (Groen), Peter Bossu (sp.a) en Goedele Liekens (Open Vld). Zij beloofden steun te verlenen. Besnijdenissen om een niet-medische reden mogen bovendien niet langer door het Riziv terugbetaald worden. Ook het strafwetboek moet aangepast worden. Nu wordt het besnijden van meisjes en vrouwen bestraft. Dit moet ook gelden voor jongensbesnijdenissen. En na België volgt het buitenland. Ik besef dat ik een lange weg te gaan heb, maar er moet iets gebeuren, want dit is tegen de mensenrechten, tegen de kinderrechten en tegen de grondwet. Dit sterkt mij om door te gaan!”, besluit Remmery.

9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • erik conaert

    Rechtdoor , rechtaan, eerlijk en vooral medeleven voor zijn medemens. Ervoor durven ,gaan ,heel veel politici kunnen daar een voorbeeld aan nemen. Proficiat Rik

  • Heike Cheesendale

    Mijn respect voor Rik is GROOT! Een man met waarden, een man met principes. Veel succes in alles wat je onderneemt!

Lees meer