Imker Robbe Dhulster met een paar van zijn zelfgemaakte bijenwasproductjes.
Foto Sam Vanacker Imker Robbe Dhulster met een paar van zijn zelfgemaakte bijenwasproductjes.

19-jarige hobbyimker start eigen bedrijfje

BEE&HEALTH VERKOOPT COSMETICA EN BIJENWASPRODUCTEN

De 19-jarige imker Robbe Dhulster is een handeltje begonnen in natuurlijke cosmetica en producten met bijenwas en honing als hoofdingrediënt. Om zijn start-upbedrijfje 'Bee&Health' een duwtje in de rug te geven, heeft de ondernemende student een crowdfundingproject op poten gezet.

Robbe kocht op 17-jarige leeftijd zijn eerste bijenkast en heeft inmiddels bijna drie kolonies honingbijen zitten op de koer achter zijn huis in de Vinckaertstraat. Afgelopen zomer oogstte hij voor het eerst honing en eind augustus maakte hij zijn eerste zeepje van bijenwas. Dat aanbod werd uitgebreid met kaarsen en allerhande cosmetica, die hij al in beperkte kring aan vrienden en familie verkocht. Nu besliste de tweedejaarsstudent klimatologie om een stapje verder te gaan. Hij wil in bijberoep het bedrijf 'Bee&Health' oprichten. Het ziet ernaar uit dat zijn ouders in elk geval voor de rest van hun leven geen zeep meer hoeven te kopen


"Doordat ik telkens op het einde van het bijenseizoen een flinke voorraad aan bijenwas heb, ben ik beginnen nadenken. Toen ik op de boekenbeurs een boek op de kop tikte over bijenwas, ging de bal aan het rollen. Ik vond vormpjes op het internet, kocht een elektrisch vuurtje, bestelde ingrediënten en ging aan de slag. Eens de honing uit de raten is, haal je die raten uit en smelt je ze. Met de uitgefilterde bijenwas maak je dan eerst nieuwe waswafels (een soort prefab-honingraten voor in de bijenkast zodat bijen vlotter terug aan de slag kunnen - red.) en met het overschot kan je dan eigenlijk alle kanten uit."

Back to basics

Robbe maakte inmiddels al zeepjes, lippenbalsems, kaarsen en allerhande zalfjes. "Sinds ik zelf zeep maak vraag ik me steeds vaker af waarom er in godsnaam zoveel bijkomende bestanddelen in commerciële zeep zitten. Geen wonder dat veel mensen met een droge huid kampen. Ik gebruik uiteraard ook aroma's en voor de luchtwegenzalf voeg ik eucalyptus toe, maar alles blijft 100 procent natuurlijk. Ik ga 'back to basics', zeg maar. Probleem is dat ik geld nodig heb om de productie te kunnen betalen. Enerzijds zou ik een grote smeltketel willen kopen, want op mijn elektrisch vuurtje duurt dat smelten nogal lang. Anderzijds zijn ook de ingrediënten voor de zalf niet goedkoop." Robbe hoopt op termijn een webshop op poten te kunnen zetten waar mensen makkelijk bestellingen kunnen plaatsen.

Gefascineerd

Weinig leeftijdsgenoten zullen het hem in elk geval nadoen. Robbe blijkt al van kindsaf aan gefascineerd door insecten. "Toen ik een jaar of acht was ben ik eens een hele dag vlinders gaan vangen in de tuin. Toen ik een kartonnen doos had vol vlinders heb ik die allemaal losgelaten in mijn kamer", lacht hij. "Sindsdien is de fascinatie alleen maar gegroeid. Elke keer als ik de bijenkasten open blijft het bijenvolkje me verbazen. De orde, werklust en de perfecte structuur van een bijenkolonie is toch gewoon ontzagwekkend? Onze maatschappij kan daar nog wat van leren."


Wie wil helpen om het bedrijfje van Robbe op weg te helpen kan terecht op de facebookpagina van Bee&Health of op de crowdfunding-projectpagina van Ulule op nl.ulule.com/bee-health/. Wie meer dan tien euro sponsort krijgt gratis een pakketje met bijenwasproducten toegestuurd.

Lees meer