Een Poolse tank aan café ‘t Rustoord in de Ieperstraat, net als 75 jaar geleden.
Joke Couvreur Een Poolse tank aan café ‘t Rustoord in de Ieperstraat, net als 75 jaar geleden.

FOTOREEKS. Roeselare herdenkt bevrijding door Polen met tanks, afweergeschut en re-enactors

Het evenement Roeselare Bevrijd afgelopen weekend is een groot succes. Op negen locaties ontdek je via getuigenissen, gidsen, oud beeldmateriaal, tanks en legervoertuigen uit de tijd van toen, re-enactors,... telkens een stukje van wat er gebeurd is in de nacht van donderdag 7 op vrijdag 8 september 1944, toen de Poolse Pantserdivisie van generaal Maczek Roeselare bevrijdde. 

Heel wat Roeselarenaars ontdekten een voor hen vaak onbekend stukje geschiedenis van hun eigen stad en ook mensen die de bevrijding nog meegemaakt hebben, keerden 75 jaar terug in de tijd. “Zij zijn de laatste getuigen”, beseft schepen Dirk Lievens (CD&V). “We hebben hun contactgegevens genoteerd, zodat we hun getuigenis nog kunnen noteren voor die definitief verloren gaat.” 

Maar ook heel wat Polen die in België wonen, waren ontroerd door het initiatief van de stad. Zo kwam Bronia Magiera bloemen neerleggen bij de gedenksteentjes die in het straatbeeld Polen herdenken die gesneuveld zijn bij de bevrijding. “Dit is echt een weekend om nooit te vergeten”, zegt Bronia. “Het enthousiasme is zo groot. Ik ben fier Poolse te zijn.”

Ook vandaag kun je Roeselare Bevrijd nog bezoeken tussen 14 en 18 uur. Alle locaties, activiteiten en de digitale flyer met een plannetje kun je terugvinden op visitroeselare.be/nl/stories/roeselare-bevrijd-2.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer