Petra Devooght met haar zoon Matthias die twee dagen per week in de Vleugels in Klerken verblijft. Rechts zie je de binnenspeeltuin in opbouw
GUS Petra Devooght met haar zoon Matthias die twee dagen per week in de Vleugels in Klerken verblijft. Rechts zie je de binnenspeeltuin in opbouw

Mama is zorgcentrum zo dankbaar voor opvang van haar zoon dat ze benefiet op poten zet

Door een zuurstofgebrek in de hersenen bij de geboorte blijft Matthias (27) op het niveau van een vierjarige. Twee dagen per week gaat de jongen naar het dagcentrum van de Vleugels in Klerken. Zijn moeder Petra Devooght (47) uit Merkem is zo dankbaar voor de inzet van het team daar dat ze op 25 mei een benefiet organiseert.

“Matthias was mijn eerste zoon. Zestien dagen na de uitgerekende datum volgde een spoedkeizersnede. Liefst drie kwartier hebben ze Matthias moeten reanimeren, maar hij spartelde zich erdoor. Zonder diagnose gingen we huiswaarts. Tijdens het opgroeien zagen we dat hij mentaal niet mee was met de rest. Door zuurstofgebrek in de hersenen bij de geboorte had hij een psychische achterstand opgelopen. Tot op vandaag zit hij op het intellectuele niveau van een vierjarige. Dat is hard om als ouder mee te maken. Na Matthias kreeg ik nog vier kerngezonde kinderen en die zijn allemaal heel zorgzaam. Emily (24) werkt zelf als opvoedster in de Vleugels waar Matthias op dinsdag en donderdag naar het dagatelier gaat. Hij snijdt dan rabarber of kraakt noten. Ook zwemmen kan hem bekoren. Structuur en regelmaat zijn cruciaal voor Matthias en dat bieden ze hier. We zijn het team van de Vleugels heel dankbaar. Uiteraard heeft de geboorte van onze eerste zoon ons leven helemaal overhoop gehaald. We zijn verhuisd van Torhout naar Merkem om dichter bij zijn school en later de Vleugels te wonen. De pluspapa van Matthias heeft zijn job als arbeider opgegeven om voor hem te kunnen zorgen. Zelf ben ik aan de slag bij Bpost als veiligheids- en kwaliteitscoördinator van vijf kantoren in de regio Brugge. Dankzij de twee dagen dagatelier kan mijn partner Stefaan even tot rust komen want dat is nodig. Matthias vraagt ontzettend veel aandacht. Hij kan zich niet zelf wassen of scheren en zijn eten moeten we voorsnijden. Matthias beseft wel wat we voor hem doen. Dat bewijzen zijn warme knuffels en zoenen.”

Binnenspeeltuin

Petra organiseert zaterdag 25 mei een benefiet in de feestzaal van de Vleugels in de Stokstraat. Op de affiche staan optredens van de lokale band Lunacoustic en de Limburgse groep De Geest die Nederlandstalige pop brengt. Frank De Smet van de Vleugels weet het initiatief van Petra te appreciëren. “Uiteraard doet het deugd dat een ouder zoiets op het getouw zet. We werken er heel graag aan mee en hopen op een volle zaal. Verwacht je aan een gezellige avond met fantastische muziek. Speciaal voor de gelegenheid zal ons winkeltje Het Alternatief met lekkere en creatieve geschenkjes open zijn. De opbrengst van de muzikale avond gebruiken we voor de bouw van het binnenspeelplein. Tegen de zomer moet dat klaar zijn. Het springkasteel en ballenbad zullen er hun vaste stek krijgen.”

De optredens starten om 19.15 uur. Kaarten kosten 12 euro in voorverkoop en 15 euro aan de deur. Je kan ook steunkaarten van 5 euro kopen. Info: petra.devooght@telenet.be of 0486 31 38 99.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer