Mirom Roeselare zet nu mobiele camera’s tegen zwerfvuil in al haar aangesloten gemeenten in.
Mirom Roeselare Mirom Roeselare zet nu mobiele camera’s tegen zwerfvuil in al haar aangesloten gemeenten in.

Mobiele camera’s tegen zwerfvuil nu in alle aangesloten gemeenten van Mirom Roeselare

Afvalintercommunale Mirom Roeselare zet sinds vorig jaar camera’s in om de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten aan te gaan. Wie vervuilt kan betrapt, geïdentificeerd en gesanctioneerd worden. En die manier van aanpak blijkt nu te werken.  De camera’s zijn nu in werking in alle aangesloten gemeentes van Mirom.

Van het weggooien van één blikje op straat, over het achterlaten van huishoudelijk afval in een straatvuilnisbak of het achterlaten van afval naast een glasbol, tot het dumpen van meubilair in een gracht. “Van alle vaststellingen in 2018 kreeg de helft een boete in de bus omdat ze een blikje of flesje uit hun autoraam gooiden. Die boetes kunnen soms oplopen tot 350 euro, soms wordt ook gemeenschapsdienst opgelegd”, weet Goedele Osaer van Mirom.

Hotspots

“Ook in 2019 worden de camera’s volop ingezet en nu in alle gemeenten aangesloten bij Mirom. De bedoeling is niet massaal boetes uit te schrijven, wel om ervoor te zorgen dat wie de regels aan zijn/haar laars lapt, daar niet meer mee wegkomt. De ‘hotspots’ voor zwerfvuil en sluikstort worden op basis van metingen, ervaringen en getuigenissen per gemeente in kaart gebracht en op basis daarvan worden de camera’s ingezet. Ze kunnen overal geplaatst worden: zichtbaar of verborgen, bij glasbollen of langs landelijke invalswegen of in de buurt van straatvuilnisbakjes. De inzet van camera’s wordt niet aangekondigd, maar panelen in de buurt van de plaatsen wijzen er wel op dat camerabewaking mogelijk is. Deze maatregel gebeurt overigens volledig conform de privacywetgeving.”

Mirom Roeselare is actief in Roeselare, Staden, Hooglede, Moorslede, Koekelare, Torhout, Wingene, Lichtervelde, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Zonnebeke en Houthulst.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • WILFRIED DESLYPERE

    De boete blijft nog veel te laag, neem een voorbeeld aan Denemarken en Zweden.

Lees meer