Ontwijde Sint-Jozefskerk krijgt tweede leven als serene ontmoetingsplek en thuishaven 3Architecten

Vier jaar na de ontwijding krijgt de Sint-Jozefskerk vanaf het voorjaar van 2020 een nieuwe bestemming. Architectenbureau 3Architecten neemt er haar intrek, maar wil de kerk aan het Deken De Saegherplein ook openstellen als ontmoetingsplek voor de samenleving. Ingrijpende werken aan de buitenkant van de kerk komen er niet, binnen kiest men voor zeer flexibele aanpassingen met behoud van de oorspronkelijke sfeer.

In 2017 liet architectenbureau 3Architecten zijn oog vallen op de ontwijde Sint-Jozefskerk. “Samen met het stadsbestuur en de kerkfabriek hebben we onderhandelingen voor de aankoop opgestart en de compromis is vorige week getekend. Het leek ons een enorme uitdaging, zeker ook economisch, om met die kerk iets te doen”, zegt Jan Tyvaert, vennoot-architect bij 3Architecten. “In 1993 hielp ik mee aan het ontwerp van de Godelievekerk, de laatste kerk die in Roeselare gebouwd werd. Nu wordt de Sint-Jozefskerk de eerste ontwijde kerk die echt omgevormd wordt tot iets nieuws. We vinden het heel waardevol om in bestaand erfgoed iets nieuws te creëren, het een tweede leven te geven via een nieuwe invulling”

Voorzitter van de kerkfabriek Peter De Poorter, schepen Nathalie Muylle (CD&V) en Christophe Keirsbilck, Barbara Ostyn en Jan Tyvaert van 3 Architecten in de Sint-Jozefskerk.
Joke Couvreur Voorzitter van de kerkfabriek Peter De Poorter, schepen Nathalie Muylle (CD&V) en Christophe Keirsbilck, Barbara Ostyn en Jan Tyvaert van 3 Architecten in de Sint-Jozefskerk.

Ontmoetingsplek

Belangrijk is dat de Sint-Jozefskerk meer wordt dan een architectenbureau. “De kerk was jaren een punt van ontmoeting voor gelovigen uit de buurt. Wij willen ze straks teruggeven aan de samenleving. Na de kantooruren en in het weekend gaan we de kerk openstellen als ontmoetingspunt met een capaciteit voor vijftig mensen.  We zullen de kerk elke week een voormiddag en een avond gratis ter beschikking stellen aan de stad, waarschijnlijk hoofdzakelijk voor activiteiten gelinkt aan de wijkwerking. Maar we willen bijvoorbeeld ook het lokale koor, dat nu in de Sint-Michielskerk repeteert, de kans geven hier weer thuis te komen. Daarnaast moeten er ook andere activiteiten mogelijk zijn die passen in de serene sfeer van en met respect voor de kerk. Geen fuiven dus, maar bijvoorbeeld wel lezingen of yogasessies. Onze voorkeur gaat uit naar activiteiten rond het delen en/of samenbrengen van kennis.”

We willen de kerk straks teruggeven aan de samenleving. Na de kantooruren en in het weekend gaan we ze openstellen als ontmoetingspunt of om activiteiten te organiseren. Geen fuiven, maar bijvoorbeeld wel lezingen of yogasessies

Jan Tyvaert

Tussenverdieping

De twintig medewerkers van 3Architecten zouden de Sint-Jozefskerk in het voorjaar van 2020 in gebruik nemen. De aanpassingswerken starten na het bouwverlof en gebeuren in overleg met de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst RADAR en Monumentenzorg. Maar ingrijpend zal de kerk niet veranderen. “We willen binnen naar buiten brengen en omgekeerd. Daarom zullen we de gelijkvloerse verdieping openbreken met grote raampartijen”, weet Jan. “Daarnaast gaan we samen met de kerkfabriek en de stad proberen het uurwerk en de klokken in stand te houden. Ook binnen willen we de geest van de kerk bewaren. We hebben de kerkstoelen overgenomen en alle beelden en het orgel blijven. We gaan in het gebouw een tussenniveau plaatsen dat ook vlot weer weg te nemen is. De ontmoetingsplek en het architectenbureau worden afgescheiden met een fysieke barrière. Daarbij laten we ons inspireren door de Franse kerken, waar je vaak een hek ziet tussen de ruimte voor de clerus en de gelovigen. De ontmoetingsruimte komt vooraan in de kerk, werken zal gebeuren in het koor. We hopen dat we met dit project een voorbeeld kunnen zijn. Heel wat kerken wachten nog op een nieuwe bestemming.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer