2 De West-Vlaamse ploeg van Open Vld stelt een resem energiepunten voor de provincie voor
TVA De West-Vlaamse ploeg van Open Vld stelt een resem energiepunten voor de provincie voor

Open Vld: “West-Vlaanderen moet dé klimaatprovincie van Vlaanderen worden”

De West-Vlaamse ploeg van Open Vld heeft een resem ideeën voorgesteld omtrent hernieuwbare energie. “Binnen vijf jaar willen we het aantal zonnepanelen in West-Vlaanderen verdubbelen en de windcapaciteit uitbreiden.” Lijsttrekkers Bart Tommelein en Vincent Van Quickenborne wijzen erop dat West-Vlaanderen de meeste wind en zonuren telt.

Zon

De voorstellingen van de standpunten vond niet toevallig in Oudenburg nabij Oostende plaats, waar bouwonderneming Verhelst 52.000m² aan zonnepanelen heeft geïnstalleerd. “In alle 64 West-Vlaamse gemeenten willen we volop inzetten op zonne-energie”, steekt kopstuk Vincent Van Quickenborne van wal. “Volgens de Zonnekaart van de Vlaamse overheid wordt op vandaag slechts 4,5 procent van alle beschikbare daken voor zonnepanelen benut. Wij gaan de uitdaging aan en willen dat opkrikken naar 10 procent.We vragen alle lokale overheden om geschikte daken van stads- en gemeentegebouwen vrij te geven voor zonnedelen. Burgers kunnen mee participeren en krijgen zo een mooi rendement op hun investering.” Van Quickenborne wil ook daken van bedrijfsgebouwen omvormen tot zonnedaken, en werknemers en buurtbewoners mee laten participeren. Tot slot breekt Van Quickenborne een lans om zonnepalen op scholen aan te leggen via een crowdfunding vanuit ouders en leerlingen. “Landbouwers zouden ook een renteloze lening of premie krijgen, als ze een asbestdak verwijderen én vervolgens zonnepanelen installeren. En tot slot willen we warenhuizen stimuleren om klanten te laten mee-investeren in zonnepanelen en met die opbrengst vervolgens kortingen aan te bieden.”

2 De West-Vlaamse ploeg van Open Vld stelt een resem energiepunten voor de provincie voor
TVA De West-Vlaamse ploeg van Open Vld stelt een resem energiepunten voor de provincie voor

Wind

Ook qua windenergie is West-Vlaanderen een interessante locatie. “De grote windmolenparken leveren nu al energie voor 1,3 miljoen gezinnen”, pikt Bart Tommelein, burgemeester van Oostende, in. “We laten via een aanbesteding de markt volop spelen om in totaal de capaciteit van de windturbines op zee te verdubbelen naar 4 gigawatt – het equivalent van vier kerncentrales – tegen 2030 zonder subsidies. Kijk, we zijn de meest windrijke provincie van Vlaanderen en toch bengelen we achteraan de ranglijst met windturbines op land. Elke grote windturbine op land wordt voortaan gebouwd mét burgerparticipatie.” Tommelein wil ook kleine en middelgrote windturbines bij en op (landbouw)bedrijven stimuleren. “Ik roep collega-burgemeesters op om de drempels mee weg te werken. Ik begrijp dat windturbines niet zomaar overal kunnen komen. Maar als een bepaalde locatie niet mogelijk is, moet het lokale bestuur aangeven waar windturbines wél kunnen. Het is gemakkelijk om te zeggen dat windturbines niet mogelijk zijn in je gemeente, maar dan moet je wel mee naar oplossingen zoeken.” Een duidelijke vingerwijzing naar kustgemeenten Koksijde en Nieuwpoort, waar de gemeentebesturen gekant zijn tegen windturbines.

Innovatie

Tommelein wil ook een waterstoffabriek naar Oostende halen, die overtollige energie van windturbines op zee kan omzetten. “Ook onderzoek naar drijvende zonnepanelen, golf- en getijdenenergie is een belangrijke sleutel.” Kathleen Verhelst, tweede op de Kamerlijst, stelt een btw-tarief van 6 procent in plaats van 21 procent voor op energiezuinige investeringen, zoals isolatie of warmtepompen. “Een kwart van onze woningen dateert van voor de Tweede Wereldoorlog. Daarom moet ook het verlagen van de btw naar 6 procent kunnen voor de sloop en heropbouw van deze woningen.” Dit btw-regime bestaat voorlopig al, maar enkel in Brugge, Oostende, Kortrijk en Roeselare.

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Francette Devooght

    Vroeger heeft de VLD altijd mijn stem gekregen , maar zeker niet , jullie gaan gewoon mee in de hype ! En jullie zijn zeker niet meer de partij van de vrijheid maar doen ook mee aan de betuttelingen zoals vele andere partijen!!

  • Hans Loyaerts

    En wat gaat dat kosten aan de West-Vlaming ?

Lees meer