5 Een politie-inspecteur oefent in de schietstand in Roeselare.
Hans Verbeke Een politie-inspecteur oefent in de schietstand in Roeselare.

Politiezones oefenen samen om efficiënter te werken op het terrein: “Alleen maar voordelen voor het politiewerk”

Bijna alle politiezones in Zuid-West-Vlaanderen gaan regelmatig samen oefenen in het sport- en schietcomplex RISTA in Roeselare. Een ruime schietstand, een tactisch lokaal en een judozaal staan er ter beschikking. “We leren niet alleen de technieken beter kennen, maar ook elkaar”, zeggen de agenten. “Dat is een verrijking. Op het terrein brengt dit alleen maar voordelen.”

Voor het nieuwe schietcomplex in Roeselare werd gebouwd, ging de politie van de zone RIHO oefenen in de schietstand van Moeskroen. Die van Arro Ieper reden dan weer naar Oostende. Noodgedwongen, want goeie locaties om te oefenen zijn schaars. “Het kostte een fortuin aan verplaatsingen en tijdsbesteding”, zegt zonechef Luc Deryckere. “Verre verplaatsingen leggen ook druk op de dagelijkse bezetting. Medewerkers die aan het oefenen zijn in de schietstand kunnen niet snel terug in de eigen regio zijn als er iets gebeurt. Roeselare is voor ons een pak dichter en dus veel interessanter. Bovendien blijft het hier niet bij schieten alleen.”

5 Een politieman leert hoe hij een verdachte kan immobiliseren.
Hans Verbeke Een politieman leert hoe hij een verdachte kan immobiliseren.

Alle materiaal voorhanden

“Naast de schietstand is er ook een judozaal waarin gevechtstechnieken geoefend worden”, legt Curd Neyrinck, zonechef bij RIHO, uit. “We beschikken daarnaast over een tactisch lokaal waar les wordt gegeven over de aanpak van incidenten. Dit complex werd gebouwd door een vzw, in opdracht van de stad, met de bedoeling een thuishaven te bieden aan de schietvereniging Sint-Michiel (met 700 leden), de schietclub RISTA en zelfs een schietlapclub. Zij bezetten ’s avonds het gebouw. Overdag wordt het gebruikt door de politie. Dat omringende politiezones (Vlas, Midow, Grensleie en Arro Ieper, nvdr) hier ook komen oefenen, is alleen maar positief. Er is kwalitatief materiaal voorhanden, zoals neppistolen, wapenstokken, oefenhandboeien, beschermingsmaskers en dergelijke meer. Ook de brandweer, medische diensten en noodplanningsambtenaar waren al aanwezig bij een oefening, om zicht te krijgen op onze manier van werken. Zo weten ook zij beter waaraan ze zich kunnen verwachten in een levensechte crisissituatie.”

5 Lokalen doorzoeken, gebeurt met de grootste omzichtigheid in het oefencomplex, net zoals dat in de realiteit moet.
Hans Verbeke Lokalen doorzoeken, gebeurt met de grootste omzichtigheid in het oefencomplex, net zoals dat in de realiteit moet.

Kim De Gelder

Naast de traditionele oefeningen, zoals het doorzoeken van een pand en het overmeesteren van een verdachte, is er vandaag ook aandacht voor incidenten die vroeger nooit voorkwamen. “We hopen dat het nooit zover komt, maar als straks een ‘nieuwe’ Kim De Gelder een bloedbad aanricht, zoals destijds in kinderopvang Fabeltjesland in Dendermonde, moeten we voorbereid zijn”, zegt Bart Deknudt. Hij is bij de politiezone RIHO coördinator voor de oefeningen die zijn collega’s voorgeschoteld krijgen. “Als agent word je in zo’n geval geacht snel en efficiënt tussen te komen. Het komt er dan op aan om het gevaar te minimaliseren dankzij de kennis die we opdoen tijdens onze oefeningen. De veiligheid van onze mensen staat voorop.”

5 Een dolle schutter schoot verschillende mensen neer in een lokaal, las het scenario van de oefening.
Hans Verbeke Een dolle schutter schoot verschillende mensen neer in een lokaal, las het scenario van de oefening.
5 In het schiet- en oefencomplex RISTA is het nodige materiaal aanwezig: neppistolen, beschermingsmaskers, oefenhandboeien,...
Hans Verbeke In het schiet- en oefencomplex RISTA is het nodige materiaal aanwezig: neppistolen, beschermingsmaskers, oefenhandboeien,...

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer