Het Gentse hof van beroep.
Wannes Nimmegeers Het Gentse hof van beroep.

Ramkraker elektronicazaken bekent in beroep

In het Gentse hof van beroep heeft één van de leden van een Roemeense dievenbende, Gabriël P. (36), bekent. De bende was verantwoordelijk voor zeven brutale ramkraken in kleding- en elektronicawinkels. P. gaf in beroep toe dat hij mededader is.

Op 14 juli 2014 sloeg de bende toe bij Media Markt in Roeselare. Ze ramden de etalage met een gestolen Ford Proton, waarna ze voor 300.000 euro aan smartphones meenamen. Ook in Deinze, Doornik, Oostende en Kuurne volgden gelijkaardige feiten. P. werd herkenbaar gefilmd bij een inbraak in Dreamland Oostende. In januari 2015 werd hij geklist bij een verkeerscontrole in Schaarbeek. 

Volgens de procureur was de man in de dagen voor de ramkraken telkens op verkenning in de winkels. Zijn advocaat verklaarde in het hof dat zijn cliënt zijn schuld toegaf, “Hij deed wel niet mee aan de ramkraak in Waregem. Bij de andere feiten geeft mijn cliënt toe dat hij de mededader was, enkel één ervan herinnert hij zich niet”, aldus zijn advocaat. Ook gaf de man toe dat hij de chauffeur was bij de kraken. “Hij werd daarvoor betaald. Volgens mijn cliënt zijn er vijf mensen betrokken bij de diefstallen, waaronder hijzelf. Maar hij was niet de leider.”

De procureur-generaal in beroep wil dan ook alles weten van hem, “Hij komt hier nu af, ik ben pentiti, de spijtoptant. Wel, ik vraag dat meneer bij de politie langsgaat om verklaringen af te leggen. Wie, wat, waar, wanneer en hoe. En wat zijn eigen aandeel was.” Het hof en de verdediging ging hiermee akkoord, de man zal verklaringen afleggen. De zaak wordt verdergezet op 1 oktober.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer