Vijf verkiesbare vrouwen debatteren over de Westhoek

In oc Utendoale in Westouter kruisten vijf politieke vrouwen de degens in een verkiezingsdebat. Er kwamen enkele hete hangijzers uit de regio aan bod, maar ook nationale thema’s. Omdat Vlaams Belang niet werd uitgenodigd, hield de partij een korte actie aan de ingang van het ontmoetingscentrum. 

“We gingen op zoek naar vijf kandidaten uit de Westhoek die op een verkiesbare plaats staan voor de kamer of het Vlaams Parlement”, zegt organisator Wieland De Meyer. De deelnemers waren Emmily Talpe (Open VLD) uit Ieper, Loes Vandromme (CD&V) uit Poperinge, Rita Gantois (N-VA) uit Koksijde, Shari Platteeuw (Groen!) uit Ieper en Bieke Moerman (sp.a) uit Diksmuide. In het debat kwamen onderwerpen uit de regio aanbod, zoals onder meer de verbinding Ieper met de Westkust, de Kosmos en de kazerne in Ieper. Ook over Heuvelland dat moet fusioneren en de werking van de provincie werd van gedachten gewisseld. 

“Het is zeer duidelijk dat wij als N-VA staan voor fusies van gemeenten”, zegt Rita Gantois. “Wij ondervinden dat grotere gemeenten meer draagkracht hebben en efficiënter kunnen werken. We zijn echter niet voor verplichte fusies. Het heeft geen zin om die fusies door de gemeenten hun strot te duwen. De drijfveer moet het verbeteren van de werking zijn.”

Loes Vandromme merkt op dat ze een fusie tussen Poperinge en Heuvelland niet meteen ziet zitten. “Ik vind het heel belangrijk dat je als schepen of lokaal mandataris overal aanwezig kan zijn. Als ik reken hoeveel vierkante kilometers we zouden hebben als wij Heuvelland er bijnemen, dan zijn we wellicht de grootste gemeente van West-Vlaanderen. Het is wel belangrijk om te kijken hoe we kunnen samenwerken aan projecten. CO7 (Het samenwerkingsverband voor cultuur en erfgoed tussen zeven gemeenten in de zuidelijke Westhoek, nvdr) is daar een mooi voorbeeld van. Het is ook belangrijk dat elke gemeente vertegenwoordigd is in samenwerkingsstructuren.”

Groen! deelt wat provincies betreft, het standpunt van N-VA. “Wij zijn voorstander om met districten te werken. Daarmee kan je volgens ons veel gerichter en efficiënter zijn. Op die manier kan je op maat werken. Op maat van een bepaalde regio met bepaalde noden.”

Open Vld vraagt al langer de provincies af te schaffen. “Het is belangrijk om na te denken wie de bevoegdheden zal overnemen”, zegt Emmily Talpe. “Een deel daarvan gaat naar Vlaanderen, maar een ander deel naar de lokale besturen. We moeten lokale besturen heel veel slagkracht geven en we moeten ze overtuigen om intergemeentelijk samen te werken.”

Tenslotte vindt Bieke Moerman dat er een belangrijke rol voor de provincies is weggelegd. “Fietspaden en waterlopen stoppen niet aan de gemeentegrenzen”, zegt ze. “De provincie is echt een ondersteuner en een kennisgever. De provincie doet bijvoorbeeld belangrijke zaken in het kader van de waterproblematiek. Zoiets gaan we niet lokaal regelen en dat ook Vlaanderen daar geen betere partner zijn.” Moerman is zeker ook te vinden voor intergemeentelijke samenwerking. “Wij in Diksmuide hebben bijvoorbeeld de WoonWinkel West, zes gemeenten die de krachten bundelen rond huisvesting.”

Voor aanvang van het debat was er aan de ingang van het OC een protestactie van het Vlaams Belang. “We betreuren het echt dat wij niet werden uitgenodigd voor het debat”, zegt Nancy Six, kandidaat voor de Kamer. “Wij hadden liever in de zaal gezeten dan hier buiten te moeten staan. Onder het mom dat enkele verkiesbare kandidaten uit de zogenaamde grootste partijen gevraagd zijn, worden wij dus monddood gemaakt. Uiteraard hebben de inrichters het recht hun activiteit te organiseren zoals zijn dat willen, maar het uitsluiten van een politieke partij is absoluut niet democratisch.”

Op het pamflet van Vlaams Belang stond te lezen dat het bedenkelijk was dat het debat gemodereerd werd door Thijs Morlion, “die zelf kandidaat is op de CD&V-lijst.” De moderator van dienst was echter een naamgenoot en niet de Ieperse CD&V-voorzitter. “Iets verder kijken dan de neus lang is, bespaart een flinke hoonlach”, reageert moderator Thijs Morlion.

Loes Vandromme
Henk Deleu Loes Vandromme

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer