Vrienden doorkruisen Nederland in zelfgebouwde kano: “Zeven dagen lang elke dag 10 tot 12 uur peddelen”

Francis en Danny kanoën 552 kilometer van Kortrijk naar Delfzijl

Met een zelfgebouwde tandemkano vertrekken Francis Soenen uit Roeselare en Danny Veys uit Marke op zondag 26 mei vanuit Kortrijk voor een tocht dwars door Nederland. Het duo zal 552 kilometer afleggen tot in Delfzijl in het noorden van Nederland. De twee willen Nederland in een week doorkuisen en zullen daarbij dagelijks tien tot 12 uur kanoën.

Hootalinqua. Dat is de naam die Francis en Danny hun tandemkano, waar ze vier maanden aan gebouwd hebben, gegeven hebben. Het is daarnaast ook een plek langs de Yukonrivier in Canada waar de goudzoekers zich ten tijde van de goldrush bevoorraden. Francis en Danny hebben iets met de Yukon en met kanovaren. “In 2012 namen we (als eerste Beneluxteam ooit, nvdr) voor het eerst deel aan de Yukon River Quest, de langste kanorace ter wereld over 715 kilometer”, vertelt Francis. Sindsdien ging het tweetal meermaals terug, samen of apart. Francis nam al vijf keer deel aan de race, Danny drie keer. “Telkens eindigden we in de subtop”, zegt Danny. “De echte toppers kloppen, is moeilijk omdat zij met eigen kano’s varen, terwijl wij er een moeten huren. Elke seconde dat je kano sneller is en elke kilo dat die lichter is, zorgt voor een beter eindresultaat.”

Het duo contacteerde de Amerikaanse ontwerper van de winnende kano's en kon een ontwerp kopen. In december gingen ze aan de slag. Met de steun van sponsor Cras Woodgroup bouwden ze hun eigen kano uit cederhout. “Precisiewerk, maar best wel rustgevend”, vindt Francis. Begin maart was Hootalinqua klaar voor de vuurdoop. “Het nadeel van een snellere kano is dat die minder stabiel is”, weet Danny. “De impact van binnenschepen is dus een pak groter.”

Portages

Op zondag 26 mei vertrekken Francis en Danny voor hun tocht dwars door Nederland. “Dit jaar hadden we uitgeroepen tot sabbatjaar, maar we hadden wel zin in een avontuur dicht bij huis”, gaat Francis verder. “Ik dacht eerst aan een tocht door Scandinavië, maar dat bleek moeilijk haalbaar binnen de tijd die we ervoor konden uittrekken. Uiteindelijk heb ik zelf een route uitgestippeld dwars door Nederland.” Het eindresultaat is een tocht van 552 kilometer. “We starten in Kortrijk, maar in Antwerpen botsten we al op een eerste probleem”, gaat Francis verder. “Voor de veiligheid mogen we niet door de haven. We moeten dus een omweg volgen en in Wuustwezel volgt een eerste portage. We moeten er uit het water gaan en met de kano op een karretje elf kilometer fietsen voor we terug kunnen varen.” In totaal telt de tocht 36 portages. 

Getijden

“We gaan etappes varen van zeventig tot tachtig kilometer”, weet Danny. “Dat betekent dat we elke dag tien tot twaalf uur zullen moeten varen en dus zeven dagen zullen doen over onze tocht doen. Het moeilijkste punt ligt in Gent waar we de Schelde op moeten richting Antwerpen. Die is onderhevig aan getijden, dus het is goed rekenen wanneer we dat best doen. Maar sowieso is het afwachten hoe we de tocht gaan verteren. De Yukon River Quest is een race van drie dagen. Nu gaan we dubbel zolang onderweg zijn. Hoewel we goed getraind zijn en stevig voorbereid op vlak van voeding, materiaal, kledij, … is het afwachten hoe ons lichaam hierop zal reageren.”

Wie Francis en Danny wil uitzwaaien, is op zondag 26 mei tussen 11 en 12 uur welkom in Buda Beach in Kortrijk. Hun avontuur kan je volgen via de Facebookpagina Spirit of the Yukon.

Tijdens hun tocht door Nederland zullen Danny Veys en Francis Soenen zeven dagen na elkaar tien tot twaalf uur in hun kano spenderen.
Joke Couvreur Tijdens hun tocht door Nederland zullen Danny Veys en Francis Soenen zeven dagen na elkaar tien tot twaalf uur in hun kano spenderen.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer