2 Leander Schepers in actie op het ijs.
Foto RV Leander Schepers in actie op het ijs.

"Niet zo gevaarlijk als het lijkt"

SPORTLAUREAAT 'JONGERE VAN KORTENAKEN' BEHAALDE FINALE EUROPACUP SHORTTRACK

Leander Schepers (14) is sportlaureaat 'Jongere van Kortenaken'. Die titel heeft hij ongetwijfeld te danken aan zijn puike prestatie op het EK shorttrack of snelschaatsen waar hij een Belgisch record op zijn naam zette. "Ik hou van de snelheid", zegt Leander. "Soms lijkt het gevaarlijk, maar als de schaatsers vallen, komen ze terecht op dikke matten."

Zijn eerste skates kreeg hij cadeau van vriendjes tijdens een verjaardagsfeestje in het eerste leerjaar. "Toen al vond ik het heerlijk om op wieltjes te staan", vertelt Leander. "Ook mijn broer en zus kregen skates en samen leerden we starten, stoppen, springen en draaien. Al snel hielden we wedstrijdjes in de straat en schreven onze ouders ons in voor een startcursus skeeleren in Tienen."

2 De shorttracker is sportlaureaat 'Jongere van Kortenaken'.
Foto Vanessa Dekeyzer De shorttracker is sportlaureaat 'Jongere van Kortenaken'.

Schaatstraining

Daar kreeg hij de microbe voor de sport pas goed te pakken. De skates werden vervangen door skeelers en hij stootte door naar de skeelercompetitie bij skeelerclub RSCT. Vier jaar draaide Leander mee in het skeelercircuit. "Om mijn techniek verder te verfijnen, werd beslist om na het zomerseizoen shorttrack schaatstraining te volgen in de winter", vertelt Leander. Shorttrack is een vorm van hardrijden op de schaats op een ovaal die uitgezet wordt op een ijshockeybaan. De ovaal die geschaatst wordt, heeft een omtrek van 111 meter en de schaatsers starten met vier tot zes atleten op de baan. Tornooien worden georganiseerd rond drie individuele afstanden: 500, 1.000 en 1.500 meter. De meest spectaculaire discipline is de relay-wedstrijd waarbij vier schaatsers per ploeg elkaar aflossen op 3.000 of 5.000 meter afstanden."


Na de winter was hij verknocht geraakt aan schaatsen. "Tijdens de zomer bleef ik smachten naar de kick van de snelheid in de bochten." In 2013 reed Leander dus zowel skeeler- als shorttrack wedstrijden, maar toen besliste hij om zich toe te leggen op shorttrack. Sindsdien werkte hij drie succesvolle schaatsseizoenen af, met als hoogtepunt zijn deelname vorig jaar aan de Europacup Finale in Boedapest. Leander verbleef, samen met de Belgische delegatie, vijf dagen in schaatsland Hongarije. Tijdens de Europacup Finale nestelde Leander zich tussen de tien beste schaatsers van Europa. Hij reed er zelfs een Belgisch Record. Als dertienjarige raasde hij dus al tegen bijna 40 kilometer per uur over het ijs.


Om succes te blijven boeken, traint Leander drie keer per week op het ijs in Hasselt bij ijsschaatsclub De Schaverdijn en doet hij ook nog aan conditietraining en dat is nodig. "De schaatsers razen over het ijs, hangen schuin in de bochten en maken supersnelle manoeuvres", legt hij uit. "Je moet in staat zijn jezelf en de tegenstander goed in te schatten. Het is ook belangrijk de wedstrijd aan te voelen en je krachten te doseren om op het juiste moment aan te vallen. Vaak wordt het verschil pas gemaakt in de laatste twee bochten."

Goed beschermd

"Het lijkt misschien gevaarlijk, maar eigenlijk zijn schaatsers goed beschermd", gaat Leander verder. "We dragen natuurlijk handschoenen en een helm, maar ook scheen- en kniebeschermers en zelfs een snijvast pak en halsbescherming. Je wil natuurlijk niet dat een schaats in je lichaam snijdt. Een van de trainers kreeg ooit tijdens een val een schaats in zijn gezicht. Hij hield er een litteken op zijn wang aan over, maar dat zijn uitzonderingen. Soms gebeurt het ook wel eens dat iemand tijdens een val met zijn schaatsen eerst de matten in gaat en zo zijn scheenbeen breekt. Meestal is dat op zes weken genezen en kan de schaatser er terug tegenaan", zegt Leander met een knipoog. Op www.facebook.com/YDS3500Hasselt/ kan je aan de hand van video's en foto's verder kennismaken met shorttrack.

Lees meer