Alle Diestse scholen ontruimd na anonieme bommelding

Alle scholen op het grondgebied van Diest werden woensdagochtend ontruimd na een bommelding. Een anonieme beller had gewaarschuwd dat er een bom zou ontploffen in een school in Aarschot, Diest of Westerlo. Zo’n 4.000 leerlingen verzamelden in de sporthal Karteria en CC Den Amer.

Leerlingen verzamelden bij CC Den Amer en werd daar opgehaald door hun ouders.
Tom Van de Weyer Leerlingen verzamelden bij CC Den Amer en werd daar opgehaald door hun ouders.

“De evacuatie verliep erg rustig en volgens het draaiboek voor noodscenario’s”, zegt Els Claes, algemeen directeur van scholengroep KSD. “Om 8.30 uur kreeg ik telefoon van de politie. Ze vroegen om al onze campussen te ontruimen. Er werd meteen bijgezegd dat we vandaag niet meer zouden kunnen terugkeren. We hebben dan alle ouders verwittigd via smartschool dat ze toestemming kregen om hun kind te komen ophalen.”

Ook De Prins van scholengroep Adite verzamelde bij Den Amer en Karteria. “Het nieuws ging via sociale media rond als een lopend vuurtje. De ouders waren snel op de hoogte”, zegt directeur Tom Hoeyberghs. “Toch was er op geen moment paniek. Het werd wel even druk op de Nijverheidslaan. Ouders kwamen hun kinderen weer ophalen. Rond 10 uur is het grootste deel van onze leerlingen alweer naar huis. De politie heeft allicht de hele dag nodig om alle scholen te doorzoeken.”

“We waren nog maar net binnen toen de leerlingenbegeleider binnenkwam en zei dat we allemaal moesten verzamelen op het schoolplein”, zeggen Fede, Kyara en Irem (13) van De Prins. “Toen zijn we naar Den Amer gestapt en daar werd gezegd dat er een bommelding was. We moeten dit toch wel ernstig nemen. We hebben onze ouders gebeld. Ze waren overstuur en haastten zich van hun werk naar hier.”

Voor de kleuters van KSD werd in de Foyer van Den Amer een tijdelijke opvang ingericht. “We hebben hen uitgelegd dat de politie in onze school een grote oefening houden”, zeggen de juffen. De scholen in de deelgemeenten werden opgevangen in de plaatselijke ontmoetingscentra.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer