12 Alle leerlingen van Aarschot werden naar de Demervallei gebracht.
VDS Alle leerlingen van Aarschot werden naar de Demervallei gebracht.

Alle scholen Aarschot, Diest en Westerlo opnieuw vrijgegeven na bommelding, 20.000 leerlingen geëvacueerd

Bommelding via briefje aan brandweerkazerne Westerlo

In Aarschot, Dienst en Westerlo zijn alle scholen die vanmorgen waren ontruimd na een bommelding, opnieuw vrijgegeven. In de drie gemeenten waren alle lagere en middelbare scholen op bevel van politie ontruimd nadat er gisteren een briefje met een bommelding werd achtergelaten aan de brandweerkazerne van Westerlo. In totaal ging het om meer dan 20.000 leerlingen. Het parket van Antwerpen is een onderzoek gestart. 

De lokale politie Demerdal zegt vanmorgen om 8 uur een anonieme melding ontvangen te hebben dat er om 10.15 uur een bom zou ontploffen in een school in Aarschot, Diest of Westerlo. De politie verwittigde daarop de scholen. Over de inhoud van de melding kunnen de directies niets kwijt, maar een bom ontplofte er op het aangegeven moment niet.

Een anoniem persoon hing gisterenavond een briefje aan het veiligheidscentrum in Westerlo met de boodschap dat er een bom in een van de scholen zou ontploffen, meldt VTM Nieuws en bevestigt het parket van Antwerpen. Toen de hulpdiensten dat briefje vanmorgen zagen, werden de evacuaties in gang gezet. Al snel bleek dat er ook brandstof tegen de gevel was gegoten, maar niet in die mate dat dat gevaar opleverde. Het is voorlopig niet duidelijk wie de persoon in kwestie is die het briefje ophing. Wel zou de melder zijn gefilmd door de bewakingscamera's. 

De sweepings op alle locaties, met de inzet van de lokale politie en het gebruik van de explosievenhonden, bleken uiteindelijk ook negatief. Het parket en de afdeling terro van de federale gerechtelijke politie (FGP) zijn intussen een onderzoek gestart naar de verantwoordelijke voor de valse melding. Dat heeft voorlopig nog niet tot een arrestatie geleid.

12 De school Sancta Maria in Aarschot.
Bollen De school Sancta Maria in Aarschot.

Omwonenden moesten binnen blijven

De stad Aarschot en de politie raadden omwonenden binnen een straal van 50 meter rondom elke school in Aarschot en deelgemeenten aan om ramen en deuren gesloten te houden en rustig binnen te blijven tijdens de zoektocht naar de mogelijke bom. Uiteindelijk werd er niets gevonden. 

In Aarschot begon de politie al rond 8.30 uur met een sweeping met behulp van speurhonden. Iets voor tien uur werden de zoekacties gestaakt en verliet politie de schoolgebouwen. De straten in de omgeving van de scholen werden volledig afgesloten. Een klein half uur later  ging de sweeping verder. In het Sancta Maria Aarschot was er eventje lichte paniek toen politie een achtergelaten zak aantrof. Het bleek gelukkig om sportkledij te gaan.

“Nemen zekere voor onzekere”

Alle leerlingen werden veilig verzameld op het evacuatiepunt van hun school, de evacuatie verliep overal relatief vlot. Volgens burgemeester Gwendolyn Rutten (Open Vld) werden 9.000 leerlingen geëvacueerd. Kort na de middag werden de scholen dan opnieuw vrijgegeven. De geplande woensdagnamiddagactiviteiten, zoals tekenschool of opvang, kunnen in principe wel doorgaan. Die beslissing ligt bij de school of organisatie zelf.

Op vraag van het stadsbestuur zal De Lijn vandaag en morgen geen controles doen op busabonnementen van en naar Aarschot. Het parkeerbedrijf zal ook geen parkeerretributies uitschrijven. Indien dat anders zou zijn, kan er contact opgenomen worden met de stad of het parkeerbedrijf.

Op korte termijn zal de stad Aarschot een informatiemoment organiseren voor de directie van de scholen. Op die manier wil de stad de leerkrachten en leerlingen zo goed mogelijk begeleiden bij de verwerking van de feiten.

12
BELGA

“Nooit paniek geweest”

Een drieduizendtal leerlingen van de scholen in Diest werd dan weer naar het cultureel centrum Den Amer gebracht. De ouders konden hun kinderen daar komen ophalen, zo heeft schepen van Onderwijs Pascale Vanaudenhove (Open Vld) meegedeeld. “De ontruiming is goed verlopen”, zegt ze. 

In de gemeente Westerlo werden in zeven lagere en vier middelbare scholen ongeveer vierduizend leerlingen geëvacueerd. “De ontruimingen zijn allemaal vlot verlopen”, zegt de gemeente. “De leerlingen werden allemaal samengebracht op een plaats in hun deelgemeente, zoals de lokale sporthal.” 

“We hebben vanochtend bericht gekregen van de politie dat we best zouden ontruimen”, aldus leerkracht Hilde Heynickx van Sila Westerlo. “Met alle diensten hebben we dan even samengezeten om dan de serieuze evacuatie aan te kondigen. Op de speelplaats telden we de leerlingen en daarna zijn we naar Sporthal De Beeltjens gegaan. Paniek onder de leerlingen is er nooit geweest, de leerlingen zijn vertrouwd met evacuaties aangezien we er vaak op oefenen.”

12
BELGA
12
BELGA
12 Leerlingen aan SILA in Westerlo.
Wouter Demuynck Leerlingen aan SILA in Westerlo.
12
Bollen
12
Vanderveken
12 Leerlingen aan SILA in Westerlo.
Wouter Demuynck Leerlingen aan SILA in Westerlo.
12 Sportpark De Beeltjens in Westerlo.
Wouter Demuynck Sportpark De Beeltjens in Westerlo.
12
VDS
12
Vanderveken

37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Luna Zagers

    Ik was zelf in het Sila in westerlo en bij ons was alles oke we mochten onze boekentassen niet meenemen maar dat was wel logisch daarna was het wel moeilijk om te comuniceren met onze ouders

  • Leonarda Van Opbroecke

    Als vervalsing in geschriften een zware misdaad is dan vraagt deze actie een gevangenisstraf van veel jaren. Politie die bezig is om alles in goede banen te leiden wordt afgeleid van plaatsen waar op dat ogenblik zware criminele feiten gebeuren.

Lees meer