De signalisatie zoals ze nu is. Binnenkort komt er ook op te staan waar de omleiding je heen leidt.
Foto Bollen De signalisatie zoals ze nu is. Binnenkort komt er ook op te staan waar de omleiding je heen leidt.

Bestuurders raken de weg kwijt

GROOT AANTAL OMLEIDINGEN ZORGT VOOR WREVEL EN VERWARRING

Kortenaken lijkt momenteel één grote werf en al die werken brengen heel wat omleidingen mee. Die laatste zijn voor veel bewoners niet even duidelijk en zorgen soms voor heel wat extra kilometers. "Ik moet maar liefst 9,5 kilometer omrijden als ik uit Bekkevoort kom", getuigt Tim Jonckers, die in de Krawatenstraat woont. De gemeente bekijkt intussen hoe de omleidingsborden verduidelijkt kunnen worden.

"Ik spreek niet alleen voor mezelf. De omleidingen zijn een echt gespreksonderwerp in Kortenaken geworden", zegt Tim. "Wanneer je uit de richting van Bekkevoort komt, zijn werkelijk alle straten die door Waanrode lopen, 'uitgezonderd plaatselijk verkeer' op diy moment. Aangezien ik niet in de werfzone woon, moet ik dus de omleiding volgen via Rijnrode en Loksbergen om vervolgens de omleiding aan de Diestsestraat in Kortenaken te volgen, zodat je uitkomt op de Schansstraat. Ik heb daar op zich geen problemen mee, maar wel als die bijna tien kilometer bedraagt! Al dat verkeer wordt ook nog eens door kleine baantjes gestuurd, waar een afzonderlijk fietspad is. Onverantwoord vind ik dat."

Amper signalisatie

Ook Stefaan Devos en Kristof Mollu van oppositiepartij CD&V haalden het probleem aan op de gemeenteraad.


"Vorige week was er amper signalisatie geplaatst en doordat er momenteel meerdere wegenwerken zijn, was het niet duidelijk welke omleidingsborden gevolgd moesten worden. De burgemeester gaf aan dat er extra signalisatie geplaatst zou worden en dat men gebruik zou maken van plaatsnaamborden maar de situatie is er niet op verbeterd."


"Komende vanuit Kortenaken richting Waanrode weet je als niet-inwoner bijvoorbeeld niet hoe je moet rijden en moet je verbodsborden negeren. De oorzaak van deze grote omleiding is het feit dat de werken niet op elkaar zijn afgestemd en dit is waar onze fractie op voorhand voor had gewaarschuwd. En we bedoelen dan niet zozeer de grote werken, want daar heeft de gemeente minder invloed op, maar wel de werken in eigen beheer, zoals de werken in de Molenstraat en de Hemelrijkstraat en binnenkort in de Overstraat in Waanrode."

Aanpassingen volgen

"De omleiding is het resultaat van een overleg tussen de gemeente, de politie en de aannemers die op het grondgebied werken uitvoeren", reageert burgemeester Patrick Vandijck (Open Vld).


"De buurgemeenten zijn vooraf over de omleiding geïnformeerd net als de politiezone Limburg. Het is wel zo dat de omleiding niet overal even duidelijk is. Daarom heb ik vorige week al aan de aannemer gevraagd om op de omleidingsborden ook te vermelden naar welke gemeente men gestuurd wordt en om borden 'handelaars bereikbaar' te plaatsen. Natuurlijk zijn er enkele dagen tijd nodig om die borden klaar te maken en te plaatsen. Daarnaast zal ik wekelijks overleg plegen met politie, aannemer, studiebureau en administratie om de toestand van alle werken te bekijken en te onderzoeken of er aanpassingen aan de omleiding kunnen gebeuren. Wanneer dat gebeurt, zal daarover ook gecommuniceerd worden. Voor de recentste info kan iedereen altijd terecht op de website van de gemeente Kortenaken. Op de homepage klik je rioleringswerken Waanrode aan en dan krijg je op een volgend scherm alle info."

Lees meer